Kort før påske var den konservative gruppeformand i Folketinget, Mette Abildgaard, på besøg hos de to plastvirksomheder Gerresheimer Vaerloese A/S og Ulstrup Plast A/S. Formålet var at indgå i en konstruktiv dialog med plastbranchen inden de kommende forhandlinger om en dansk plasthandlingsplan.
Den 23. marts besøgte Mette Abildgaard, der både er gruppeformand og miljøordfører for Det Konservative Folkeparti i Folketinget, to plastvirksomheder i Nordsjælland.
Først besøgte hun Gerresheimer Vaerloese A/S, der producerer tabletbeholdere af høj kvalitet til pharmavirksomheder over hele verden. Dernæst gik turen forbi Ulstrup Plast A/S (en del af SP Group A/S) i Lynge, som bl.a. sprøjtestøber forskellige plastløsninger til f.eks. medicobranchen.
Virksomhedsbesøgene var kommet i stand, da Folketinget snart tager hul på forhandlingerne om en dansk plasthandlingsplan i kølvandet på den europæiske plaststrategi.
Mette Abildgaard (C) udtaler:
– Som optakt til regeringens nye plasthandlingsplan er det meget vigtigt for mig at komme ud og besøge de danske plastvirksomheder. Mit klare indtryk er nemlig, at de meget gerne vil være en konstruktiv medspiller. Derfor skylder vi dem at gå i dialog og lytte.
Hos brancheforeningen Plastindustrien er man rigtig glad for den tilgang – det forklarer Christina Busk, der er miljøpolitisk chef:
– Vi sætter meget pris på den imødekommende og konstruktive stil, som kendetegner danske politikere. Der er ingen tvivl om, at det giver en helt særlig indsigt i vores branche, når det er muligt at stå ude i produktionshallen og vise virksomhedernes produkter frem.
Fokus på genanvendt plast og miljøvenlige løsninger
I øjeblikket er et af de helt centrale politiske temaer, hvordan dansk plastproduktion bliver mere bæredygtig, og derfor var der naturligvis også fokus på denne udfordring under virksomhedsbesøgene.
Mette Abildgaard (C) fortæller:
– Det er mit indtryk, at virksomhederne gerne vil gøre mere brug af genanvendeligt plast eller biobaseret plast i deres produktion, hvis ellers deres kunder på markedet er interesseret i det. Generelt vil de også gerne minimere deres produktionsspild, da det giver dem en økonomisk fordel. Derudover er viljen til at sortere plastaffald og levere det videre i værdikæden også stor, men det kræver igen, at der er aftagere. Her har vi en fælles udfordring.
Hun siger afslutningsvis:
– Det har været meget lærerigt for mig at komme rundt på virksomhederne. Som miljøordfører og konservativ glæder det mig også at se, at en virksomhed som Ulstrup Plast frivilligt tager et ansvar i forhold til at installere filtre på afløbene, der skal sikre, at små plastrester fra produktionen ikke ender i spildevandet.