Vi skal genanvende langt mere plast – sådan gør vi

I Plastindustrien har vi fuldt fokus på at skabe mere og bedre genanvendelse til gavn for både klima og miljø og for grøn vækst og jobskabelse i vores industri. Men hvordan?

Vi har identificeret en række hovedudfordringer, som vi har brug for hjælp til at løse, så vi kan sætte turbo på den positive udvikling.

Kvalitet i indsamling og sortering

I affaldsbekendtgørelsen, der trådte i kraft 1. januar 2022, blev det bestemt at ensrette sorteringen af husholdningsaffald på tværs af landets kommuner. Det betød blandt andet, at plast blev en selvstændig affaldsfraktion. Formålet med det nye affaldssystem var at sikre, at langt mere affald kan genanvendes i stedet for at blive brændt. Derudover fremmer den ensartede kildesortering også kvaliteten af plasten.

Plastindustriens medlemsvirksomheder, som genanvender plasten, har erfaringer med, hvor vigtigt det er, at plasten har en god kvalitet, så den kan bruges i nye produkter i høj kvalitet. EU-reglerne er nemlig sådan i dag, at plastaffald, der har været blandet sammen med restaffald, ikke må genanvendes til nye fødevareemballager. Dog er det her, at markedet er, da der er høj efterspørgsel på plast, der bruges til fødevare.

Det er derfor vigtigt, at man som forbruger sorterer sit plastaffald korrekt. Du kan læse meget mere om den strømlinede affaldshåndtering på Miljøstyrelsen hjemmeside.

Efterspørgsel på produkter i genanvendt plast

Når vi bruger genanvendt plast, kan det betyde, at produk­terne f.eks. får en anden farve, overflade eller glans, end vi er vant til. Det kan desværre udgøre en barriere for at bruge genanvendt plast.

Vi skal alle blive langt bedre til at udfordre vanetænknin­gen. Vi skal som industri sammen med vores kunder turde bruge genanvendelsen positivt i brandingen af produkter­ne og ikke være bange for, at et ændret udseende fører til fravalg.

Du skal som forbruger hjælpe os med at tilvælge produkter i genanvendt plast og rigtig gerne efterspørge det direkte. På den måde kan vi sammen skabe større efterspørgsel på genanvendt plastmateriale og produkter hermed.

Der er vedtaget EU-lovgivning, hvor der stilles direkte krav til indholdet af genanvendt plast på emballager og biler. Det er varslet, at lignende krav kommer inden for eks. byggeriet.

Designe til genbrug og genanvendelse

Plastemballage skal ikke ende som værdiløst affald i forbrugernes skraldespande, men det skal i højere grad designes til at forblive en værdifuld ressource, hvor enten emballagens eller materialets egenskaber og værdi fastholdes i et cirkulært kredsløb. Derfor står Plastindustrien bag en Designguide til genbrug og genanvendelse af plastemballager til de private forbrugere.

Hvis vi skal blive en vindernation inden for cirkulær plastemballage og genanvendelse af husholdningsaffald i Danmark, kræver det, at alle aktører bidrager til omstillingsprocessen, så både indkøb, design, indsamling, sortering, behandling og forbrugeradfærd optimeres.

Designguiden er derfor udarbejdet af en arbejdsgruppe, der repræsenterer flere led i værdikæden og øvrige interessenter, og den repræsenterer et ønske om fælles handling. Designguiden giver et indblik i de overvejelser og beslutninger, der har indflydelse på, hvordan plastemballage bliver gjort nemmere at genbruge og genanvende. Samtidig giver den nogle konkrete eksempler på designovervejelser og anbefalinger.

Som industri tager vi gerne et stort ansvar for at gøre plastemballagen mere genbrugelig eller genanvendelig, men der er i høj grad også brug for at forbedre forretningsmodeller for cirkulær økonomi, indsamlingen, sorteringen og behandlingen af vores plastaffald i Danmark.

Har du spørgsmål, så kontakt:

+45 2949 4564 | +45 3330 8630

Send email til Christina

Kontakt Christina for viden om:
Regulering, miljøpolitik, cirkulær økonomi, kemi, affald, Genanvendelsessektionen

Mere om genanvendelse

Find mere viden om genanvendelse af plast på vores andre sider.

Data om plastaffald og genanvendelse

Designguide for genbrug og genanvendelse

Genanvendelse af byggeaffald (WUPPI)

Genanvendelse af EPS

Genanvendelse af plast

Genanvendelseskatalog

Genbrug vs. genanvendelse – hvad er forskellen?

Vi skal genanvende langt mere plast – sådan gør vi