WUPPI – Ordning for genanvendelse af byggeaffald
WUPPI er en dansk ordning, der er stiftet af de førende producenter og distributører af hårde PVC-byggeprodukter. Den har til formål at indsamle og genanvende brugte produkter af hård PVC, der stammer fra byggeriet.
I 1997 gik de fem største danske PVC-producenter i Danmark sammen og stiftede selskabet WUPPI. Det var begyndelsen på et samarbejde om at sørge for, at byggeprodukter i hård PVC kunne blive indsamlet og genanvendt på en forsvarlig og bæredygtig måde.
Navnet WUPPI er skabt på baggrund af de fem virksomheder: Wavin, Uponor, Primo, Plastmo og Icopal. Derudover er otte andre associerede virksomheder medlemmer: REHAU, Lemvigh-Müller, Wexøe, Pipelife, Solar, RIAS, Schneider Electric og VEKA.
For alle, der håndterer affald fra byggeriet
WUPPI er derfor et tilbud til alle kommuner, entreprenører, nedrivere, affaldsselskaber og andre, der håndterer byggeaffald af hård PVC.
I Danmark er størstedelen af brugerne af WUPPI-ordningen private aktører som entreprenører og håndværkere. Derudover er mange kommuner og affaldsselskaber også en del af ordningen.
LÆS OGSÅ: Her kan du tilmelde dig WUPPI-ordningen.
Hvor bruges hård PVC?
PVC er den mest anvendte plasttype i byggeriet. Hård PVC bruges til at skabe mange forskellige produkter, herunder rør, tagplader, tagrender, vinduesprofiler og meget mere. Disse produkter er, udover deres lange levetid, kendetegnet ved at kunne genanvendes igen og igen. For eksempel kan et PVC-rør holde i over 100 år og genanvendes op til ti gange, uden at der skal tilføres ny råvare. Indsamling og genanvendelse af byggeaffald i hårdt PVC sikrer, at PVC-byggeprodukter indgår i den cirkulære økonomi.
Sådan fungerer ordningen
WUPPI-ordningen sørger for, at den hårde PVC kan blive indsamlet på byggepladser, genbrugspladser og i nogle tilfælde også i selve produktionen.
WUPPI har et samarbejde med Marius Pedersen A/S, der både opstiller WUPPI-containere, afhenter den brugte PVC og sørger for, at affaldet bliver til regenerat, der kan indgå i nye PVC-produkter.
LÆS OGSÅ: WUPPI-ordningen.
PVC i en cirkulær økonomi
I 2019 blev der indsamlet omkring 5000 tons PVC til genanvendelse. Heraf indsamlede Marius Pedersen 2300 tons. På grund af danske særregler må PVC’en ikke genanvendes i Danmark. Det indsamlede affald bliver derfor kørt til andre EU-lande og genanvendt til brug i nye produkter. EU arbejder i øjeblikket på en forordning, der vil muliggøre genanvendelse på dansk grund.
Her kan du se en video, der viser WUPPI-ordningen og den cirkulære proces. Du kan se, hvad der sker med den hårde PVC, fra den bliver afleveret i containeren, til den bliver til ny granulat og derved igen kan blive til PVC-produkter.
En del af den europæiske PVC-genanvendelse
Det er ikke kun i Danmark, at hårdt PVC-byggeaffald indsamles til genanvendelse. Den europæiske PVC-industri startede for mange år siden med at indsamle og genanvende PVC-affald. Siden 2000 er der blevet genanvendt mere end 5.000.000 tons PVC gennem VinylPlus, som er den europæiske PVC-industris program for bæredygtig udvikling.
LÆS OGSÅ: Viden om VinylPlus.
For at sikre korrekt håndtering af hård PVC arbejder WUPPI, udover VinylPlus, sammen med Miljøstyrelsen, Plastindustrien og PVC-Informationsrådet.
Relateret indhold
Find mere viden om plast i byggeriet.