Plastindustriens miljøchef Helle Fabiansen skriver i Berlingske (8/5): -Det er svært at være uenig i, at plast ikke hører hjemme i havet ellers langs vores kyster, hvor det skader dyr, mennesker, turisme og fiskerierhvervet. Derimod kniber det med seriøse bud på, hvad vi skal gøre ved problemet, som er både komplekst og globalt.
Nedenstående er bragt som debatindlæg i Berlingske den 8. maj:
Interessen for de store og grænseoverskridende miljøproblemer med plast i havet er stærkt stigende og tiltrækker sig stadig større medieopmærksomhed. Senest i kronikken i Berlingske den 4. maj.
Det er svært at være uenig i, at plast ikke hører hjemme i havet ellers langs vores kyster, hvor det skader dyr, mennesker, turisme og fiskerierhvervet. Derimod kniber det med seriøse bud på, hvad vi skal gøre ved problemet, som er både komplekst og globalt.
Plast er i dag et uundværligt materiale i den måde, vi lever på. Vores velfærdssamfund tager i høj grad udgangspunkt i at tilbyde os løsninger, hvor plast spiller en afgørende rolle. Det gælder hospitalsbesøg, klimasikring, vedvarende energi, transport, emballering af mad, etc.
Er det et realistisk og ønskværdigt senarie at begrænse plastforbruget i et land som Danmark, og vil det løse problemet med de flydende øer af plast i verdenshavene? Nej. Vi skal starte et andet sted.
LÆS OGSÅ: Utraditionelt samarbejder skærper kampen imod plastaffaldet i havet
Ny undersøgelse peger på kilden til problemet
I februar offentliggjorde amerikanske Jenna Jambeck fra University of Georgia en videnskabelig undersøgelse, der viser, at fejlbehandlet affald og dumpet affald er den største kilde til plast i havet.
Dr. Jambeck har på baggrund af affaldsdata fra 192 lande regnet sig frem til, at otte millioner tons plast hvert år ender i havet. De lande, som topper listen, er middelindkomstlande med hurtigvoksende økonomi. Kina indtager en suveræn førsteplads. Dernæst følger lande som Indonesien, Fillippinerne og Vietnam. Vestlige lande fylder meget lidt.
Det er måske ikke så overraskende, men heri ligger også en af nøglerne til løsningen. Fælles for disse lande er nemlig, at de ikke har været i stand til at udvikle systemer, som effektivt og miljørigtigt kan håndtere den stigende affaldsmængde, som kommer af hastig økonomisk vækst.
Sådan løser vi problemet
Vi kan alligevel godt gå foran med gode eksempler i Danmark. Mit bud på løsninger er:
1. Vi skal lukke for tilførselen af nyt plastaffald til havet ved at stille krav om tilstrækkelig og effektiv affaldshåndtering i alle lande. Her kan Danmark spille en rolle, da vi jo er mestre i grøn teknologi og bl.a. eksporterer affaldsforbrændingsløsninger til hele verden.
2. Det skal være forbudt at deponere plastaffald på lossepladser. Her kan EUpassende gå foran og gennemføre et deponeringsforbud mod genanvendeligt og forbrændingsegnet affald. Danmark skal gå aktivt ind i kampen for et sådan forbud.
3. Vi skal blive meget bedre til at skabe innovative løsninger med udgangspunkt i plastaffald som en nyttig ressource. Det har man fx gjort via initiativet Polymore, som hjælper lokale i bl.a. Angola med at producere fx tagplader ud af lokalt indsamlede plastflasker. Også i Danmark arbejder vi aktivt på at bruge plasten igen.
Plast er et materiale, som er for værdifuldt til at ende i havet. Derfor skal vi finde løsninger, så vi får plasten tilbage i kredsløbet til gavn for samfund og miljø.
LÆS OGSÅ: Plastindustrien inviterer til debat på Folkemødet om plast i havet
Annonce…###REKLAME###