”Forsigtighedstilgang: Gevinst eller en stopklods?” Det er overskriften for Kemiens Dag 2014 den 20. november. Miljøminister Kirsten Brosbøl er blandt oplægsholderne, og plastvirksomheder er mere end velkomne. Se det fulde prorgam her.
Tilmeld dig Kemiens Dag 2014Kemiens Dag 2014 foregår i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København torsdag den 20. november 2014 fra kl. 8.30 til kl. 16.30.
Du kan tilmelde dig ved at sende en e-mail til kemiensdag@operate.dk med oplysning om navn, adresse, firma, titel, e-mail og tlf.nr. Faktura på deltagergebyret eftersendes pr. mail. Angiv venligst EAN-nummer, hvis du ønsker fakturaen sendt elektronisk. Det koster 1.800 kr. ekskl. moms at deltage.
Læs mere på www.kemiensdag.dk.
|
|
Betyder forsigtighed på kemiområdet, at vi mister gevinsten ved nye materialer, processer og teknologier? Eller er forsigtighed med til at skabe bæredygtig innovation?
De spørgsmål vil blive diskuteret den 20. november i Industriens Hus. Her er det nemlig tid til Kemiens Dag 2014. Kemiens Dag er en årlig event, hvor folk, der arbejder med eller interesserer sig for kemikalier, kan mødes for at debattere og styrke samarbejdet omkring aktuelle kemikaliespørgsmål.
Plastindustrien: En unik mulighed for dialog
I år Plastindustrien med blandt arrangørerne, der tæller både industriorganisationer, fagbevægelsen, Arbejdstilsynet og Miljøstyrelsen.
Miljøchef Helle Fabiansen siger om baggrunden for, at Plastindustrien involverer sig i arrangementet:
– Vi er medarrangør af Kemiens Dag, fordi vi gerne vil være med til at skabe forståelse for kemiens mange muligheder i vores moderne samfund. Kemiens Dag er en unik mulighed for os til at komme i dialog med politikere, virksomheder, forbrugere og eksperter om kemiens rolle, og om hvordan vi bedst sikrer en hensigtsmæssig regulering til gavn for menneskers sundhed og virksomhedernes udvikling.
Plastvirksomheder kan få meget ud af at deltage
Ifølge Helle Fabiansen er der god grund til at deltage som plastvirksomhed:
– Jeg synes, at årets tema er særligt interessant for Plastindustriens medlemmer. Forsigtighedstilgangen i høj grad er styrende for debatten om og reguleringen af plastprodukter og plastkemikalier. Ved at deltage i Kemiens Dag 2014 kan du og din virksomhed blive klogere på, hvad der driver reguleringen. Og du får mulighed for at bidrage til debatten om, hvorvidt forsigtighedstilgangen er en gevinst eller en stopklods for innovation og udvikling i plastbranchen.
Læs mere under annoncen…###REKLAME###
Miljøministeren blandt oplægsholderne
Kemiens Dag har forskellige temaer hvert år. I år er det altså spørgsmålet om forsigtighed i reguleringen, der er i fokus under overskriften ”Forsigtighedstilgang: Gevinst eller en stopklods?”.
Miljøminister Kirsten Brosbøl indleder dagen med at fortælle om regeringens ambitioner på kemikalieområdet. Derudover byder dagen på oplæg fra flere førende eksperter indenfor området.
Program for Kemiens Dag 2014:
8.30 – 9.00
|
Ankomst og let morgenmad
|
9.00 – 9.15
|
Velkomst
|
9.15 – 9.45 |
Regeringens ambitioner på kemikalieområdetMiljøministeren fortæller om regeringens ambitioner på kemikalieområdet – herunder hvilken rolle forsigtighedstilgangen skal spille for forbrugerbeskyttelsen.
Miljøminister Kirsten Brosbøl.
|
9.45 – 10.05 |
Forsigtighedstilgang – set fra en juridisk vinkelHvad er den juridiske betydning af forsigtighedsprincippet i Danmark? Hvordan har brugen af princippet udviklet sig? Hvor støder virksomhederne ind i juridiske udfordringer i forhold til princippet?
Ved Henriette Soja, advokat og partner i Horten og specialiseret i miljøret.
|
10.05 – 12.10 |
Forsigtighedstilgang – gevinst eller stopklods?Hvad er EU’s praksis, og hvilke initiativer er på vej fra EU med afsæt i forsigtighedstilgangen? Hvor er skellet mellem forsigtighedsprincip og forsigtighedstilgang? Hvad betyder forsigtighedstilgangen i forhold til virksomhedernes innovation, hvilke dilemmaer stiller det virksomhederne i, og hvordan er virksomheder i EU stillet, når andre dele af verden har et andet forhold til forsigtighed? Hvor ønskes der mere forsigtighed? Med en repræsentant fra EU, den europæiske kemikalieindustri og det internationale kemikaliesekretariat får vi både kompetente faglige input og engagerede debattører, der kan belyse muligheder og udfordringer ved forsigtighedsprincippet og forsigtighedstilgangen.
Bjørn Hansen, Head of the Chemicals Unit at the DG Environment at the European Commission
Pause
Anne-Sofie Andersson, Director, ChemSec (The International Chemical Secretariat)
Gernot Klotz, Executive Director, Research and Innovation Cefic (The European Chemical Industry Council)
|
12.10 – 12.30 |
Forsigtighedstilgang i praksisHvilke dilemmaer oplevede Dyrup, da de ville udvikle deres nye produkt ”Gori Nature”?
Ved David Löf, Senior Scientist, Project Manager i PPG Industries (Dyrup)
|
12.30 – 13.15
|
Frokost
|
13.15 – 14.30 |
Den danske brug af forsigtighedstilgangenI Danmark bruges forsigtighedstilgangen aktivt, når det gælder miljøreguleringen. Hvornår og hvordan skal Danmark bruge forsigtighedstilgangen til at presse på for strammere international regulering? Hvordan skal virksomhederne arbejde med tilgangen, når substitutionsmulighederne udfordrer? Fremmer eller hæmmer forsigtighedstilgangen innovationen i Danmark?
Det debatterer vi med to politikere, en NGO’er og en repræsentant fra industrien:
|
14.30 – 14.45
|
Pause
|
Forsigtighedstilgangen og risikokommunikationenEn stor del af kommunikationen på kemikalieområdet handler om at give forbrugerne en mulighed for at være ekstra forsigtige – ud over de krav lovgivningen stiller.
Vi ser på, hvordan den model fungerer for virksomhederne og forbrugerne – og om det overhovedet er muligt uden at forvirre eller skræmme forbrugerne.
Debatten indledes med en adfærdsforskers tanker om:
Pelle Guldborg Hansen, adjunkt ved Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier på RUC
Dilemmaspil Sammen med Pelle Guldborg ser vi på nogle af de dilemmaer, der knytter sig til at give forbrugerne en mulighed for at være ekstra forsigtige.
|
|
16.15 – 16.30
|
Afrunding
|