PSO-afgiften skal meget længere ned

Ikke-kategoriseret

Plastindustriens direktør Thomas Drustrup skriver i et debatindlæg til Jern og Maskinindustrien, at regeringens forslag til lettelse af PSO’en på en milliard om året frem til 2020 ikke en stor forkromet håndsrækning til industrien. Særligt ikke når man samtidig tænker på, at det danske skatte- og afgiftsniveau er blandt det højeste i verden.

Del:

Nedenstående er bragt som synspunkt på Jernindustri.dk den 30. maj.

I den seneste udgave af Jern & Maskinindustrien bliver modtagelsen af regeringens nye vækstudspil beskrevet som ’blandet’, og det er god grund til. På den ene side er det en fint udgangspunkt, at regeringen er parate til at reducere PSO-afgiften, men man må på den anden side også erkende, at den planlagte afgiftslempelse ikke særlig ambitiøs. 

I Plastindustrien bifalder vi, at der efterhånden er opstået en bred politisk enighed om, at det skal være lettere og billigere at drive fremstillingsvirksomhed i Danmark. Vi er særligt tilfredse med, at der på tværs af poliske skillelinjer også er vilje til at sænke elafgifterne, der for plastbranchens vedkommende udgør den tredje største omkostningsfaktor. 

Imidlertid er regeringens forslag til lettelse af PSO’en på en milliard om året frem til 2020 ikke en stor forkromet håndsrækning til industrien. Særligt ikke når man samtidig tænker på, at det danske skatte- og afgiftsniveau er blandt det højeste i verden. 

Læs mere under annoncen…###REKLAME###

Ambitionsniveauet op – PSO'en ned

Derfor er det her en klar opfordring til, at der i forhandlingerne om vækstpakkens endelige udformning bliver skruet væsentligt op for ambitionsniveauet, så energiafgifterne bliver lettet i en sådan grad, at det kan mærkes på bundlinjen hos den enkelte virksomhed.

Vi har medlemsvirksomheder, der er mere end parate til at ansætte nye medarbejdere i det øjeblik, at PSO’en for alvor bliver reduceret. En mellemstor plastvirksomhed på Sjælland har f.eks. beregnet, at de for deres PSO-bidrag kan ansætte en håndfuld nye operatører.

Det er et meget konkret eksempel på, at de høje energiafgifter er en bremseklods for både øget vækst og for flere arbejdspladser i fremstillingsindustrien.  

Signalværdien i regeringens udspil er derfor god, men ambitionsniveauet skal markant i vejret, hvis vækstpakken for alvor skal rykke ude på virksomhederne.