Ny rapport: Flere sikre alternativer til ftalater i medicinsk udstyr

Ikke-kategoriseret

I dag bliver der afholdt en international konference i Industriens Hus, som Miljøstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og PVC Informationsråde er arrangører af. Sammen kan de tre organisationer løfte sløret for rapporten ”Alternativer til klassificerede ftalater i medicinsk udstyr”.

Del:

Den europæiske brancheorganisation PVCMed Alliance har spillet en stor rolle i tilblivelsen af rapporten ”Alternativer til ftalater i medicinsk udstyr”, som Miljøstyrelsen og Sundhedsstyrelsen i dag præsenterer på en international konference i Industriens Hus i København. PVCMed Alliance har bidraget med data til rapporten, som viser, at PVC kan anvendes i medicinsk udstyr uden ftalater. 

Læs mere: 

– Rapporten konkluderer, at størstedelen af de alternativer til ftalatet DEHP, som vi evaluerede for deres sundheds- og miljømæssige risikoprofiler, kan betragtes som sikre blødgørere i PVC. For enkle af alternativerne mangler vi endnu en række informationer, før vi kan lave en toksikologisk vurdering, fortæller Shima Dobel fra Miljøstyrelsens kemikaliedivision.

Det materiale, som den nye rapport bygger på, er tilvejebragt af de forskellige partnerselskaber i den europæiske brancheorganisation PVCMed Alliance.

– Der er udviklet mange forskellige plastblødgørere i de seneste år, som i stigende grad også bruges i medicinsk udstyr, og dermed kan sundhedspersonalet også drage nytte af de unikke kvaliteter ved udstyr i PVC – både hvad angår patientkomfort, overkommelige priser og høj hospitalshygiejne. Som branche opfordrer vi fortsat virksomheder på tværs af værdikæden til at fortsætte udviklingen af innovative PVC-produkter til anvendelse i sundhedssektoren, udtaler Brigitte Dero, der er talsperson for PVCMed Alliance.

Læs mere under annoncen…###REKLAME###

PVC-baseret udstyr spiller en fundamental rolle 

Rapporten, som Miljøstyrelsen og Sundhedsstyrelsen udgiver i dag, understreger også, at der er et behov for, at visse medicinske produkter er ”ekstremt bløde og fleksible” og at de ”er i stand til at tilbyde den mest effektive og kvalificerede behandling af patienterne”.

PVC-baseret medicinsk udstyr spiller en fundamental rolle i at sikre disse kvaliteter i sundhedsvæsenet på grund af de tekniske egenskaber ved PVC, der bl.a. inkluderer fleksibilitet, blødhed, steriliseringsevne, kemisk stabilitet, biokompatibilitet, klarhed og gennemsigtighed, holdbarhed og pålidelighed, modstandsdygtighed mod revnedannelse som skyldes kemisk spændingspåvirkning og prisbillighed.

LÆS OGSÅ: Konference om PVC i medicinsk udstyr

Konferencen vil danner også ramme om drøftelser om de seneste udviklinger inden for brugen af PVC-plast i medicinsk udstyr, og både miljø- og sundhedsmyndighederne, producenter af medicinsk udstyr, NGOer og sundhedsvæsenet fremlægger om deres holdninger til PVC i medicinsk udstyr og den seneste udvikling.

– Hos PVCMed betragter vi samarbejdet med Miljøstyrelsen og Sundhedsstyrelsen som succesfuldt, fordi vi sammen har fået vurderet om de alternativer til ftalaterne, der findes på markedet, er sikre. Rapportens konklusioner viser heldigvis, at der er flere tilgængelige alternativer tilgængelige på markedet, der lader sig anvendes i PVC uden, at kvaliteten forringes, forklarer Ole Grøndahl Hansen, direktør i PVC Informationsrådet i Danmark og Project Manager for PVCMed Alliance.

Om PVCMed Alliance:

PVCMed Alliance er en sammenslutning af virksomheder i medicinalindustrien, der repræsenterer virksomheder på tværs af industrien fra producenter af PVC-resin & plastblødgørere til PVC-forarbejdere. PVCMed Alliance involverer sig proaktivt i debatten om PVC og sundhedsvæsenet. Alliancens mål er at stille omdrejningspunktet for kommunikationen med sundhedspersonalet eller tilsynsmyndighederne til rådighed for virksomheder inden for PVC-baseret medicinsk udstyr.