Her er vinderne af Plastic Design Student Award 2024

Til venstre: Jón Hinrik Höskuldsson og Kirstine Nørgaard Sejersen fra Furniture Design ved Det Kongelige Akademi står bag stolen ’Bundle – a biobased chair’. Til højre: Mara Rodriguez og Or Hoyben fra Strategic Design and Entrepreneurship’ ved Det Kongelige Akademi har udarbejdet projektet 'Out of the Box'.

To projekter fra Det Kongelige Akademi vinder Plastic Design Student Award 2024, Plastindustriens konkurrence, der hylder innovative og kreative arkitektur- og designstuderende, som bruger plast som hovedmateriale i deres studieprojekter.

Del:

Plastindustrien har kåret to vindere af Plastic Design Student Award 2024 blandt flere talentfulde arkitekt- og designstuderende fra Danmarks akademier og videregående uddannelser.

’Out of the Box’ og ‘Bundle – a Biobased Chair’.

De to vindere kommer fra Det Kongelige Akademi, hvor de har lavet et projekt med plast i centrum på hver sin studieretning, Furniture Design og Strategic Design and Entrepreneurship.

– Vi er dybt imponerede over kreativiteten og nytænkningen i hele feltet, og det var svært at vælge én vinder – derfor blev det til to. ‘Out of the Box’ og ‘Bundle – a Biobased Chair’ viser på hver sin måde en innovativ brug af plast, og de sætter en høj standard for fremtidens designere, siger Lene Espersen, jurymedlem og bestyrelsesformand i Green Hub Danmark.

Vinderne blev fejret af Plastindustrien sammen med de øvrige konkurrencedeltagere, venner og familie ved en reception og prisoverrækkelse i Designmuseum Danmarks museumshave under 3daysofdesign.

Out of the Box

‘Out of the Box’ er et koncept, der skal bygge bro mellem producenter og designere for at muliggøre materialedrevet design som en nøgle til cirkulære produkter og løsninger.

Konceptet indebærer en månedlig levering af materialeprøver i forskellige formater til designere, ledsaget af en invitation til at besøge producenten og holde workshops. Initiativet sigter mod at uddanne designere og skabe nye samarbejder, der fremmer oplyst og bæredygtige materialevalg.

Projektet er udarbejdet af Mara Rodriguez og Or Hoyben fra Strategic Design and Entrepreneurship’ ved Det Kongelige Akademi.

Bundle – a Biobased Chair

’Bundle – a biobased chair’ er et design af en letvægtsstol i en biokomposit af hørfibre og PLA-plast fra majsstivelse. Stolen er produceret ved at varmepresse materialet, der både er biobaseret og bionedbrydeligt.

Gruppen har eksperimenteret med biobaserede kompositmaterialer og fundet frem til en materialesammensætning og et sæt designprincipper, der gjorde det muligt at skabe en smuk stol uden brug af virgine plastråvarer, som stadig er stærk og holdbar. Ved at varmepresse hørfibre og PLA fra majsstivelse opnås hårde skaller, der er sat sammen til et smukt møbel.

Kirstine Nørgaard Sejersen og Jón Hinrik Höskuldsson fra Furniture Design ved Det Kongelige Akademi står bag stolen.

Tæt løb

Projekterne blev vurderet af et dommerpanel bestående af Lene Espersen, bestyrelsesformand i Green Hub Danmark, Arendse Baggesen, stifter af SMALLrevolution, samt Plastindustriens seniorkonsulent Rasmus Grusgaard.

Med i det endelige opløb var projektet ’Hverdag’ af Ellen Sønderskov Andersen fra Industrielt Design ved Designskolen Kolding. Hun har designet et elegant kost- og fejebakkesæt i to typer plast, som skal lette hverdagen og kan adskilles og genanvendes ved end-of-life.

Vinderne blev udvalgt blandt et felt af ti projekter fra en vifte uddannelser på Det Kongelige Akademi og Designskolen Kolding.

Plastic Design Student Award er etableret af Plastindustrien for at fremme samarbejdet og kendskabet til plastbranchen blandt arkitekt- og designstuderende. Formålet er at inspirere den nye generation af designere og arkitekter til at udvikle løsninger, hvor plast og andre materialer anvendes ansvarligt og cirkulært. Der er uddelt en præmie på 10.000 kr. til vinderprojekterne.