Optaget på plastmageruddannelsen til januar er så lavt, at Plastindustrien og Den Jyske Håndværkerskole nu kommer med et fælles opråb: Virksomhederne skal huske at investere i fremtiden ved at slå ledige lærepladser op og gøre sig synlige hos de unge.
Den 15. januar skal et nye hold plastmagerelever begynde på grundforløb 2 på den Jyske Håndværkerskole. Men hvis optaget ikke vokser inden startdatoen, kan skolen blive nødt til at aflyse holdet. Det siger uddannelseschef på Den Jyske Håndværkerskole, Morten Dalby.
I begyndelsen af december var der 8 elever tilmeldt GF2-forløbet i januar 2024. Til sammenligning blev 17 elever optaget på uddannelsen i september og 12 elever i januar 2023.
– Vi skal helst op på 15 elever, for at det kan løbe rundt. Jeg havde håbet på, at sommeroptaget havde været lidt højere, men nu står vi i stedet i en situation, hvor vi er afhængige af, at flere melder sig til de kommende uger, for at vi kan gennemføre det, siger Morten Dalby.
Det er normalt, at der kommer lidt flere elever efter fristen, og derfor opfordrer Morten Dalby virksomhederne til fortsat at melde lærlinge til uddannelsen helt frem til d. 15. januar.
– Virksomhederne skal huske at investere i fremtiden. Mange virksomheder står over for et generationsskifte i de kommende år og derfor er det vigtigt at have næste generation klar.
Morten Dalby råder plastvirksomhederne til at gøre endnu mere opmærksomme på sig selv i lokalmiljøet og blandt de unge, og ikke mindst huske at lægge deres jobopslag på lærepladsen.dk og jobindex.
Vigtig dagsorden
I Plastindustrien arbejder sekretariatet løbende på at skabe opmærksomhed omkring plastmageruddannelsen. Derfor ærgrer det også Plastindustriens formand, Søren Ulstrup, at januar-optaget er så lavt.
– Det her er en utrolig vigtig dagsorden for hele branchen. Og det er noget vi har arbejdet på i mange år. Vi har et fælles ansvar for at fremtidssikre vores branche og en af de vigtigste indsatser er at øge optaget på vores uddannelser. Derfor vil jeg gentage et mantra, jeg har brugt flere gange: Husk nu at bruge lærepladsen.dk – og husk at fortælle, når I mangler lærlinge.
Hvis ikke branchen i fællesskab formår at tiltrække flere til uddannelsen, kan konsekvensen blive, at den må lukke, siger Søren Ulstrup.
– Det er nu, vi skal støtte op om uddannelsen, hvis vi også vil have, den skal være der i fremtiden. Der er jo ingen garanti for, at uddannelsen vil blive udbudt fremover. Det er en risiko, vi kender fra andre plastuddannelser, der måtte lukke, siger han.
Hvis man som virksomhed har brug for hjælp til at oprette opslag om lærepladser, har Plastindustrien oprettet en side med guides og skabeloner på blivplastmager.dk.