European Plastic Pact lukker

European Plastic Pact var den første regionale pagt under Ellen MacArthur Foundations Global Plastics Pact-netværk.

European Plastic Pact har annonceret, at den vil afslutte sine nuværende aktiviteter fra den 31. juli 2023.

Del:

European Plastic Pact er en offentlig-privat alliance bestående af virksomheder, stater og organisationer, der har arbejdet sammen om at opnå ambitiøse fælles mål.

Initiativet blev oprindeligt ledet af Frankrig, Holland og Danmark og har siden sin etablering tiltrukket 150 underskrivere fra 21 lande, herunder 18 regeringer fra 15 forskellige lande.

Selvom European Plastic Pact blev lanceret midt under coronapandemien, har den opnået betydelige resultater og fremmet samarbejde, innovation og harmonisering på tværs af Europa. Et eksempel er etableringen af de arbejdsgrupper, der har samlet aktører fra industrien, NGO’er og regeringer om at fremme håndteringen af plastaffald i Europa.

Den danske indsats

Fra dansk side har Plastindustrien været meget aktiv i samarbejdet. Plastindustrien har været repræsenteret ved miljøpolitisk chef Christina Busk. Hun siger:

”I Plastindustrien har vi været glade for at være med i samarbejdet i European Plastic Pact. Vi har især arbejdet meget aktivt for at få det høje ambitionsniveau fra vores egen designguide ind i den europæiske guide ligesom vi også har været meget aktive i andre arbejdsgrupper blandt andet sammen med den danske virksomhed Plus Pack.”

Samarbejdet kan genoptages

Selvom European Plastic Pact har været en succes, er det nu besluttet at afslutte de nuværende aktiviteter. Det sker som en konsekvens af den kommende EU-lovgivning og den globale plasttraktat, der vil åbne nye muligheder for at fremme plastdagsordenen i Europa.

European Plastic Pact vil blive genoptaget, hvis det bliver nødvendigt for at støtte implementeringen af disse nye initiativer.

Hjemmesiden vil fortsat være tilgængelig, så interesserede kan fortsætte med at drage fordel af den viden og de erfaringer, der er opnået gennem arbejdet.