Arkitektforeningen har løftet sløret for en håndfuld af de pavilloner, som snart vil skyde op langs Københavns havneløb. De skal stå som signaturprojekter for Arkitekturhovedstaden og bidrage til diskussionen af fremtidens bæredygtige materialer, byggemetoder og boligkoncepter.
Hvordan kan bygge- og arkitekturbranchen bidrage til udviklingen af et mere bæredygtigt samfund, hvor alle kan få tag over hovedet, adgang til toiletter og rent drikkevand, sundhed og fællesskaber? Det er det centrale spørgsmål for UIA Verdenskongressen for Arkitekter, som løber af stablen til sommer.
Det er også udgangspunktet for de Verdensmålspavilloner, som snart vil skyde op i København. Blandt andet ’Plastic Pavilion – Building Sustainable Societies’, der som den eneste skal demonstrere, hvordan plastmaterialer er en uundgåelig del af en bæredygtig fremtid.
Lars Autrup, direktør for Arkitektforeningen, udtaler i pressemeddelelsen:
– Vi oplever en enorm drivkraft blandt arkitekter og resten af byggebranchen til at bidrage med nye og mere bæredygtige materialer, byggemetoder, boligkoncepter m.m., og der er behov for, at vi giver plads til at eksperimentere. Sammen med Københavns Kommune og By & Havn har vi derfor lavet en åben invitation til branchen om, at opføre deres visioner for, hvordan vi kan bidrage til en bæredygtig udvikling.
LÆS OGSÅ: København bliver visionernes byggeplads under arkitekturåret 2023
Seks af Verdensmålspavillonerne
- Titel og placering: Plastic Pavilion – Building Sustainable Societies – på Gammel Strand
Arkitekt og partnere: Plastindustrien og Terroir - Titel og placering: BoligVærkstedet / Levesteder – Jernbanebyen.
Arkitekter og partnere: VELUX i samarbejde med EFFEKT, MOE og Enemærke & Petersen. - Titel og placering: Biocenter – BLOX.
Arkitekter og partnere: Arkiktekter Uden Græner i samarbejde med BLOX, finansieret af Dreyers Fond og Udenrigsministeriets OpEn-pulje. Lokale partnere er National Slum Dwellers Federation of Uganda og ACTogether Uganda. - Titel og placering: (P)RECAST Pavillon – Refshaleøen
Arkitekter og partnere: 3XN/GXN, Teknologisk Institut, COWI, Per Aarsleff Tscherning, Søndergaard; Peikko Danmark, Hi-Con, Aarhus University – Engineering, Brabrand Boligforening, AP Ejendomme, Dansk Standard og Dansk Beton. - Titel og placering: The Tower of Wind – Ofelia Plads
Arkitekter og partnere: Atenastudio (ved arkitekt MAA Anna Maria Indrio) i samarbejde med arkitekt MAA’ere: Henning Frederiksen og Christian Fogh samt kunstner Simone Aaberg Kærn, DMI (Danmarks Meterologiske Institut), CLT Danmark, Standard System Engineering, Bevica Fonden og Forening Ofelia Plads. - Titel og placering: Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet – Next Generation Architecture – Søren Kirkegaards Plads
Arkitekter og partnere: Arkitekter og partnere: Reværk, LOKAL og Aaen Engineering, Rønnow Arkitekter, Leth & Gori og CINARK (Det Kongelige Akademi) samt Smith Innovation.
De fleste af pavillonerne vil stå klar god tid før UIA-dagene og danne rammen om en række events rettet mod interesserede københavnere, turister og ikke mindst de mange fagfolk, der vil gæste København i forbindelse med kongressen.
Verdensmålspavillonerne er initieret og lanceret af Arkitektforeningen og UIA Verdenskongressen for Arkitekter 2023 i samarbejde med Københavns Kommune og By & Havn og bliver en del af Arkitekturhovedstadens program Copenhagen In Common.
Vil du høre mere?
Et du interesseret i at høre mere om Plastindustriens pavillon Plastic Pavilion – Building Sustainable Societes, kan du kontakte:
- Seniorkonsulent Rasmus Grusgaard – rg@plast.dk
- Miljøpolitisk chef Christina Busk – cb@plast.dk