Plastvægge fra RIAS giver nye muligheder for hal- og staldbyggeri

Staldbygningen holder ganske enkelt i længere tid med plast, end når man anvender træ. Og ved at anvende gennemsigtigt plast på den øverste del af vægkonstruktionen opnår dyrene et mere behageligt indeklima, ligesom folk omkring hestene får bedre arbejdsforhold i boksene, understreger salgschef Per-Olof Ekstrand fra RIAS Sverige.

Kanalplader anvendes normalt til tagløsninger, men ved at indbygge dem i ydervæggene på lagerhaller og stalde, åbner RIAS for helt nye muligheder ved anvendelsen af plast. Fordelene er bl.a., at dyr og brugere oplever bedre indeklima.

Del:

Når man selv er indehaver af en gård med heste, kender man udfordringerne på egen krop.

Salgschef Per-Olof Ekstrand er ansvarlig for de svenske aktiviteter i den danske plastvirksomhed RIAS. Han har selv seks heste og havde problemer med fugt i træværket på sin staldbygning, ligesom han oplevede, at hestene gnavede i konstruktionen.

– Det er i sagens natur svært at holde fugt og skidt væk fra træværk, og så mørner det. Heste napper jo i alt, hvad de kan få fat i, og hvis træværket er blødt, går de i gang med at spise, forklarer Per-Olof Ekstrand.

Plast forhindrer ødelæggelser

Samtidig er mange stalde mørke, og bygningsejerne skal derfor bruge mange penge på belysning selv i dagtimerne.

Ved at anvende kanalplader, der normalt anvendes i tagkonstruktioner, til lodret montering i forbindelse med de klassiske staldvinduer med tremmer, opnås der en række fordele.

– Bygningen holder ganske enkelt i længere tid, end når man anvender træ. Og ved at anvende gennemsigtigt plast på den øverste del af vægkonstruktionen opnår dyrene et mere behageligt indeklima, ligesom folk omkring hestene får bedre arbejdsforhold i boksene, understreger Per-Olof Ekstrand.

Bygningen holder ganske enkelt i længere tid ved anvendelse af kanalplader i plast sammenlignet med træ. Og ved at anvende gennemsigtigt plast på den øverste del af vægkonstruktionen opnår dyrene et mere behageligt indeklima, ligesom folk omkring hestene får bedre arbejdsforhold i boksene, understreger salgschef Per-Olof Ekstrand fra RIAS Sverige.

Han fortæller, at der også er en helt anden og positiv gevinst med lyset, som han ærligt talt ikke først havde tænkt på, da de første leverancer af kanalplader blev leveret til stalde rundt om i Sverige:

– Når det er mørkt uden for, tænder man jo lys inden for. Lyset inde fra bygningen kan nu komme ud på området rundt om bygningen. Dermed kan man bedre bevæge sig trygt og sikkert på gårdspladserne og på arealerne rundt om staldene, smiler han.

Øget kendskab skaber stigende efterspørgsel

En af de svenske virksomheder, der har oplevet stigende efterspørgsel af plast til staldbyggeri i Norden, er Myrby Mekaniska Verkstads AB. Virksomheden blev etableret i 1972, og er i dag én af de største leverandører af staldløsninger til heste og grise i Sverige.

Myrby har et stigende samarbejde med Roskilde-virksomheden RIAS, der leverer en række plastprodukter til den nordiske virksomheds mange staldløsninger.

Henrik Höök oplever, at efterspørgslen fra kunderne øges i takt med, at kendskabet til de nye muligheder breder sig.

– Markedet for anvendelse af plast til staldbyggeri er klart i vækst. Pladerne er lette at arbejde med, priserne er rimelige, og resultaterne kan opleves med det samme. Hvis en kunde først har købt tre til fire plader, henvender de sig igen for at købe flere plader. En ordre, der starter med 3-4 kanalplader kan derfor hurtigt ende med 20-30 eller endnu flere produkter af plast, fortæller Henrik Höök.

Henrik Höök fra Myrby Mekaniska Verkstad AB, der er en af Sveriges største leverandører af løsninger til stald- og halbyggeri i Norden, fortæller, at der er stigende efterspørgsel efter kanalplader fra RIAS.