Wavin fejrer 60 år med manér

Per Dollerup Mikkelsen er ny Nordisk Direktør for virksomheden i de nordiske lande.

Ikke nok med, at Wavin i maj fejrede sine 60 år på det danske marked, så kunne plastrørsproducenten også fremvise et regnskab, der lover godt for de kommende år.

Del:

Det er ikke uden grund, at medarbejderne i Wavin Danmark går og er stolte for tiden. I maj fejrede de nemlig, at deres virksomhed, som især er kendt for at producere plastrør til undergrunden, havde været 60 år på det danske marked.

Som om, at den runde fødselsdag ikke var nok i sig selv, så kunne virksomheden samtidig præsentere et af sine bedste årsregnskaber længe.

Man omsatte således for i alt 748 mio. kr. i 2016, mens overskuddet lød på 39,5 millioner. Det er en stigning på 41 procent sammenlignet med overskuddet året før.

– Byggebranchen boomer

Wavins administrerende direktør, Per Dollerup Mikkelsen, glæder sig over den gode udvikling, virksomheden har oplevet de seneste år. Vi er vidne til regulært ’boom’, lyder direktørens forklaring.

– Vi har haft en omsætningsmæssig og økonomisk god udvikling de sidste år. Byggebranchen boomer, og vi har siden nytår ansat cirka 40 mand i Hammel for at holde trit med udviklingen, siger direktøren til Favrskov Avisen og fortsætter:

Vi mærker virkelig, at der er gang i hjulene. Halvdelen af det, vi producerer her, går ud af landet og især til Sverige og Norge, hvor vi også oplever et boom.

Per Dollerup Mikkelsen, Administrerende direktør, Wavin Danmark

Rivende udvikling på 60 år

Historien om Wavin starter tilbage i 1955 i Holland. Dengang blev vand hovedsageligt transporteret gennem rør af støbejern og kobber, men korrosionsskader betød, at meget vand måtte gå tabt.

Virksomhedens løsning var at transportere drikkevandet gennem deres nye specialdesignede plastrør. Efterspørgslen voksede lynhurtigt, og inden få år havde man udvidet til en række andre lande – blandt andet Danmark, hvor man slog sig ned i Aarhus.

Siden den forårsdag for 60 år siden har virksomheden taget lidt af et kvantespring. Tilbage i 1957 havde virksomheden et areal på 3.000 kvadratmeter. De 10 medarbejdere, man dengang havde ansat, kunne producere ca. 133 tons om året.

60 år senere taler virksomheden ud fra et noget andet størrelsesforhold: Man bor i dag på en 260.000 kvadratmeter stor grund i Hammel, hvor 330 medarbejdere er med til at producere mere end 18.000 tons materiale om året til hele norden.

Ser muligheder i nye markeder

Spørger man Per Dollerup Mikkelsen, er potentialet dog endnu større. Derfor har virksomheden fokus på en løbende udvidelse af forretningsområderne. Et område, der er potentiale i, er fx opsamling af regnvand.

– Der er mange af kloakkerne i byerne, som ikke er gearet til den måde, som regnen falder på. Det betyder, at man skal tænke anderledes, så vi går ind med nye produkter og projekter, fortsætter direktøren, der også ser potentiale i produkter til fx fjernvarme og klimasystemer i huset.

Desuden øjner virksomheden forretningspotentiale i udlandet, fortæller direktøren.

Der er sket meget omkring Østeuropa. Der er man ikke så langt med at skifte kloakker, selv om vi også halter efter herhjemme. Det giver arbejde de næste 100 år.

Per Dollerup Mikkelsen, Administrerende direktør, Wavin Danmark

– Er her også om 30 år

Men selv om 60 år er en flot milepæl, så er Per Dollerup Mikkelsen ikke i tvivl om, at vi ikke har set virksomheden toppe endnu – tværtimod står intet i vejen for, at de stadig er her om 30 år, mener direktøren.

– Det er lækkert, at hvis vi behandler virksomheden ordentligt, så er der intet, der taler for, at vi ikke er her om 30 år. Der er intet teknologisk, der gør, at vi ikke laver spildevand eller skal bruge drikkevand, siger Per Dollerup Mikkelsen og fortsætter:

– Teknologisk og efterspørgselsmæssigt vil der være en berettigelse for os – også i Danmark. Det er op til os, hvordan vi forvalter det, slutter direktøren.

Da Wavin fejrede fødselsdagen sidste måned, havde man inviteret ansatte og familie i Turbinehallerne i Aarhus, mens der også hjemme på fabrikken blev serveret kage og sodavand.

I dag er Wavin Danmark blot ét led i en større, verdensomspændende koncern, der strækker sig over 25 lande og styres fra hovedkvarteret i den hollandske by Zwolle.

Man er i dag ejet af det latinamerikanske selskab Mexichem, som opkøbte koncernen tilbage i 2012.