Plastindustrien bakker op om færre engangsposer i Europa

Ikke-kategoriseret

Det er positivt, at et nyt EU-direktiv gør en ende på det europæiske overforbrug af engangsposer, mener Plastindustrien. I Danmark har vi allerede overordentligt godt styr på poserne, og yderligere dansk regulering vil ikke gavne – tværtimod.

Del:

Som Margrethe Auken skriver i et debatindlæg på Altinget.dk 15. april, så er det et stort og vigtigt øjeblik, når Europa-Parlamentet den 28. april vedtager et nyt direktiv, der skal reducere det europæiske forbrug af tynde plastposer. Aftalen kommer til at betyde, at forbruget af plastikbæreposer vil være nedbragt med over 80 milliarder årligt om ti år.

Det reduktionsmål bakker vi op om i Plastindustrien. Nogle europæiske lande i særligt Syd- og Østeuropa har et voldsomt overforbrug af engangsplastposer, som på grund af deres lette vægt meget nemt ender i naturen og i havmiljøet.

De europæiske plastorganisationer PlasticsEurope og EuPC har i mange år forsøgt at lave aftaler med detailhandelen om frivilligt at begrænse brugen af de tynde engangsposer – uden held. Det er godt, der nu endelig bliver strammet op. Vi må også lette på hatten for det stykke arbejde, som Margrethe Auken har udført, for at få vedtaget direktivet.

Problemet med poser i naturen er fx stort i Portugal, hvor hver borger i gennemsnit bruger 466 tynde engangsposer om året. Til sammenligning bruger vi Danmark og Finland kun fire af disse poser. Det fremgår af en opgørelse fra EU Kommissionen, hvor netop Danmark og Finland derfor også bliver fremhævet som mønstereksempler på lande, der har fundet en løsning på et overforbrug.

Mange af de lande, der har et stort forbrug af poser, har desværre samtidig en mangelfuld infrastruktur til at håndtere deres affald. Det øger chancen for, at poserne havner i naturen i stedet for enten at blive genanvendt eller omdannet til ny energi i forbrændingsanlæg. Disse lande bliver nu bliver tvunget at få styr på overforbruget.

Ikke krav om yderligere dansk regulering

Der vil ikke være krav om yderligere dansk regulering, når direktivet skal implementeres i Danmark – modsat det indtryk man kan få, når man ser Margrethe Aukens udmeldinger her op til vedtagelsen. Danmark er allerede i mål i forhold til direktivets krav.

Vores poseforbrug er som nævnt meget beskedent. Det skyldes, at vi 1993 indførte en afgift, der resulterede i en halvering af det samlede plastposeforbrug. En afgift som er pålagt samtlige plastbæreposer – også selvom de udleveres ”gratis” til kunden i forbindelse med et køb. I supermarkederne betaler vi til gengæld en høj pris for en plastbærepose.

Alt sammen medvirkende til at give plastposen værdi og øge vores tilbøjelighed til at bruge den igen og igen. Andre lande kan med fordel kunne lade sig inspirere af den danske model.

Da Danmark også er blandt de bedste i Europa til at indsamle og nyttiggøre vores plastaffald, så kan vi heldigvis ikke tale om noget stort dansk problem med plastposer i naturen.

LÆS MERE: Danmark er europæisk plastpose-duks

Annonce…###REKLAME###