Regeringen har netop lanceret en række ny erhvervsinitiativer, der skal forenkle virksomheders miljørapportering. Det betyder i praksis, at kravet om selvstændige grønne regnskaber nu bliver fjernet. Det glæder Helle Fabiansen – miljøchef i Plastindustrien – sig over, da regnskabspligten ikke havde en værdi, der svarede til virksomhedernes administrative byrder.
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har netop fremlagt en række nye erhvervsinitiativer, der ændrer måden hvorpå, at de 1100 største danske virksomheder skal forholde sig til miljøet i deres regnskabsaflæggelse.
På den ene side skal de 1100 største virksomheder fremover have fokus på miljøet, da 'miljø' bliver indført som et fast rapporteringskrav i årsregnskabsloven.
På den anden side betyder det også, at de selvstændige grønne regnskaber helt bliver afskaffet, og det er en udvikling, som Plastindustriens miljøchef Helle Fabiansen er godt tilfreds med:
– Det er særdeles positivt, at regeringen nu fjerner den grønne regnskabspligt. Størstedelen af de plastforarbejdende virksomheder blev allerede fritaget fra den grønne regnskabspligt i 2009 efter det viste sig, at regnskabspligten ikke havde en værdi, der svarede til den administrative byrde, som virksomhederne brugte på de grønne regnskaber. Nu tager man så den fulde konsekvens af, at de grønne regnskaber ikke virker efter hensigten.
Helle Fabiansen fortsætter:
– Tiden er efter min vurdering løbet fra, at alle virksomheder skal rapportere om deres miljøforhold i form af grønne regnskaber. Nu bliver der i stedet fokuseret på miljøpåvirkningen hos de 1100 største virksomheder, som i dag allerede har pligt til at rapportere om samfundsansvar i årsregnskaberne. Det giver rigtig god mening, da man derved både fastholder fokus på miljøet samtidig med, at man lemper de administrative krav til virksomhederne.
Læs mere under annoncen…###REKLAME###
Fakta om virksomhedernes nye miljørapportering:
- Miljø indføres som rapporteringskrav i årsregnskabslovens § 99a, stk. 3. Det betyder, at de 1100 virksomheder, der årligt rapporterer om samfundsansvar, nu også skal forholde sig til de miljømæssige konsekvenser ved deres aktiviteter. Initiativet vil indgå i lovforslag om ændring af årsregnskabsloven, som bliver sendt i høring i dag.
- Fokus øges på virksomheders brug af Environmental Profit & Loss metoden, der giver virksomhederne et økonomisk miljøregnskab over virksomhedens miljøbelastninger i hele leverandørkæden.
- Brugen af miljøledelse understøttes med en indsats rettet mod særlige brancher, herunder sparring med og træning af virksomhederne.
- Der udvikles et værktøj til benchmarking, som bygger på virksomhedernes rapportering. Formålet er at gøre danske virksomheders indsats for samfundsansvar, herunder miljøforhold, mere synlig over for såvel virksomheden selv og dens ejere, som potentielle investorer og kunder.
- De grønne regnskaber afskaffes. Men ca. en fjerdedel af de virksomheder, der i dag indberetter deres grønne regnskaber, vil fortsat årligt skulle indberette til EU’s forureningsregister PRTR om de vigtigste udledninger og overførsler af problematiske stoffer fra virksomheden.
Læs mere på Miljøministeriets hjemmeside via dette link.