Sådan kommer vi plastaffald i havet til livs

Plastindustriens miljøkonsulent Jakob Clemen fortsætter debatten om plastaffald i havet i Jyllands-Posten. Jakob Clemen skriver: “Hovedårsagen til problemet med plast i havet er en forkert affaldshåndtering. I Danmark er vi gode til at håndtere vores affald, så det ikke ender i naturen, hvorfor vi også skal lære fra os.”

Del:

Nedenstående er bragt som debatindlæg i JP Aarhus den 14. juni.

Den radikale folketingskandidat Sander Jensen er ikke uden humor, når han i JP Aarhus (3/6) skriver, at det eneste bæredygtige ved en plastbærepose er, at man kan bære noget hjem i den.

Faktum er dog, at adskillige internationale undersøgelser peger på, at plastbæreposer ofte er mere bæredygtige end poser af f.eks. papir og bomuld.

Jeg er dog glad for, at Sander Jensen har mod på at fortsætte debatten om plastaffald i havet selvom, hans oprindelige forslag om at forbyde plastposer i Aarhus ikke afhjælper problemet.

Det er nemlig godt, at debatten fortsætter, da det kun er gennem en målrettet og koncentreret indsats, at vi kommer problemet til livs.

Læs mere under annoncen…###REKLAME###

Forebyggelse og forskning med fokus på fælles løsninger

For det første skal der sættes fokus på, hvordan vi forebygger, at plast overhovedet ender som affald i havet. Hovedårsagen til problemet med plast i havet er en forkert affaldshåndtering. I Danmark er vi gode – faktisk blandt de bedste i EU – til at håndtere vores affald, så det ikke ender i naturen, hvorfor vi også skal lære fra os.

LÆS MERE: Plastindustrien – Danmark har styr på plastposerne

For det andet skal vi blive langt klogere på, hvordan f.eks.mikroplast i havet påvirker miljø, dyreliv og ikke mindst os mennesker.

LÆS MERE: Mikroplastik i creme og tandpasta bliver udfaset

For det tredje skal vi understøtte udviklingen af løsninger og teknologier, der kan indsamle det plastaffald, som allerede er endt i havet. Plastindustrien deltager derfor aktivt i en række partnerskaber, projekter og samarbejder med organisationer, der alle har det til fælles, at de bidrager til at gøre noget ved problemet. Når det så er sagt, så er der ingen tvivl om, at der er brug for yderligere politisk støtte og opbakning.

LÆS MERE: Bogense Plast bekæmper plastaffald i havet

Jeg håber fremadrettet, at Sander Jensen på konstruktiv vis vil påvirke sine folkevalgte kolleger på Christiansborg, så der opstår en politisk interesse for at håndtere problemet med plast i havet på en rationel og virkningsfuld måde.