Plastindustrien: Ikke meget nyt i ny strategi for ftalater

Ikke-kategoriseret

Miljøminister Ida Auken (SF) har netop lanceret en ny strategi, der skal øge kendskabet til brugen af ftalater i Danmark. I store træk er strategien en videreførelse af de hidtidige initiativer på området. Såfremt området skal reguleres yderligere, så skal det ifølge miljøministeren ske ved at sætte ind på EU-niveau, og det er både en fornuftig og afbalanceret tilgang, vurderer Plastindustrien. 

Del:

Af Lars Friis Farsøe.

Miljøminister Ida Auken (SF) har netop sendt en ftalat-strategi i høring, der har til formål at sikre en mere struktureret tilgang til vidensindsamlingen om brugen af ftalater i Danmark.

– Med den nye strategi går Danmark igen forrest på området. Det er ekstremt vigtigt at få styr på disse stoffer, som kan findes i alt fra badeforhæng til kabler, vinylgulve, luftmadrasser og sandaler, udtaler miljøminister Ida Auken (SF). 

Læs mere om strategien:

 

Strategien fokuserer især på at afdække de såkaldte cocktaileffekter, hvor kroppen bliver påvirket af flere ftalater på samme tid.

I store træk er strategien en videreførelse af de hidtidige initiativer på området. Plastindustriens direktør Peter Skov er også godt tilfreds med, at miljøministeren har valgt en meget konstruktiv måde at håndtere udfordringen med de såkaldte cocktaileffekter på:

– Det som umiddelbart fremgår af strategien virker ret fornuftigt, men store dele af indholdet er samtidig også velkendt stof, da strategien mest af alt er en koordinering og videreføring af de hidtidige initiativer på området. Vi vurderer, at strategien kan medvirke til, at der ikke bliver brugt unødig energi på ftalater, som enten ikke er farlige, eller som stort set ikke anvendes i Danmark.

Læs mere under annoncen… ###REKLAME###

Et fælles EU-spor

I forbindelse med lanceringen af den nye strategi meddelte Ida Auken (SF) også, at man fra dansk side i højere grad vil tilskynde til handling på EU-niveau, såfremt det bliver aktuelt at iværksætte tiltag for at begrænse brugen af enkelte ftalater.

Den udmelding bliver positivt modtaget af Plastindustriens direktør, Peter Skov:

– Det er vigtigt, at reglerne for dansk produktion er de samme som i andre lande. Og hvis reguleringerne skal have en effekt, så er det også bedst med europæisk regulering. Det er en fornuftig og afbalanceret måde at gribe tingene an på, men desværre ikke en linje, ministeren har fulgt konsekvent.

Strategien er i høring frem til den 29. april, og Plastindustrien indgiver i den forbindelse et høringssvar.