International konkurrence styrker industriens produktivitet

Ikke-kategoriseret

Produktivitetskommissionens første delrapport er netop blevet offentliggjort. Rapporten viser, at industrien i Danmark produktivitetsmæssigt klarer sig langt bedre end serviceerhvervene. Det skyldes især, at industrien er vant til hårdere konkurrence på de udenlandske eksportmarkeder.

Del:

Af Lars Friis Farsøe.

Produktivitetskommissionen er nedsat af regeringen med det formål at kortlægge, hvordan den samlede danske produktion kan kickstartes på ny. Danmark har tidligere hørt til blandt de bedst vækstende OECD-lande, men i de senere år er vi sakket bagud i forhold til bl.a. Sverige, Holland, Tyskland og USA.

I løbet af 2013 lancerer Produktivitetskommissionen en række delrapporter, og den første i rækken er netop offentliggjort. Den fokuserer på, hvilke udfordringer og problemer Danmarks produktivitet i øjeblikket lider under.

Læs mere under annoncen… ###REKLAME###

Høj produktivitet i industrien

Rapporten konkluderer først og fremmest, at det især er lav produktivitet i serviceerhvervene, der trækker det samlede danske produktivitets niveau ned.

Læs mere om Produktivitetskommissionen:

 

Rapporten peger ligeledes på, at der potentiale for produktivitetsforbedringer i mange brancher, men at det altså især er produktiviteten indenfor visse serviceerhverv, der er skyld i, at Danmark sakker agterud.

Industrien har derimod oplevet en pæn årlig produktivitetsvækst på 1,9 % årligt i perioden 1995-2010, hvor vi næsten er i stand til at matche det gennemsnitlige niveau i Holland, Tyskland og Sverige. Til sammenligning har danske serviceerhverv rettet mod hjemmemarkedet i samme periode ligefrem oplevet en mindre negativ vækst.

International konkurrence er en fordel

Produktivitetskommissionen vurderer, at det især kommer industrien til gavn, at industrien er langt mere internationaliseret end serviceerhvervene.

Industriens eksporterer halvdelen af produktion til udlandet. En tilsvarende mængde industrivarer importeres til Danmark, og danske industrivirksomheder er derfor udsat for skarp international konkurrence.

Der er altså meget, der tyder på, at internationalisering og øget konkurrence er med til at skærpe væksten i produktiviteten i eksempelvis plastindustrien.

Sidste år afholdte Plastindustrien en netværksdag netop med temaet produktivitet. I den forbindelse konkluderede CBS-professor Anders Sørensen, der også er medlem af Produktivitetskommissionen, at plastindustrien produktionsmæssigt klarer sig en smule bedre end den øvrige industri.

Produktivitetskommissionen vil senere på året fremlægge deres konkrete anbefalinger til, hvordan den samlede danske produktivitet kan forbedres.