FAKTA: Sådan gør Vækstplan DK det billigere at drive plastvirksomhed

Ikke-kategoriseret

Onsdagens aftale om Vækstplan DK har til formål at understøtte vækst i erhvervslivet. Aftalen indeholder en række konkrete initiativer, der fremover gør det billigere at drive plastvirksomhed i Danmark. 

Del:

Af Lars Friis Farsøe.

Regeringen formåede sent onsdag aften at blive enige med Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om en ny aftale om Vækstplan DK til en samlet værdi af 75 mia. kroner i perioden 2014-2020.

LÆS OGSÅ: Plastindustrien: Aftale om Vækstplan DK styrker plastbranchen markant

Vækstplan DK har til formål at forbedre erhvervslivets vilkår, så der kan komme yderligere gang i væksten og jobskabelsen. Blandt aftalens initiativer er der en række konkrete tiltag, der i høj grad er relevante for plastbranchen.  

Læs mere under annoncen… ###REKLAME###

Lavere energiafgifter
Læs den nye aftale om Vækstplan DK:  

 

Et centralt omdrejningspunkt i aftaleteksten er, at danske virksomheder skal betale mindre i en lang række forskellige energiafgifter.

Dermed bliver erhvervslivets produktionsomkostninger reduceret, hvilket samlet set forbedrer Danmarks konkurrenceevne i forhold til udlandet.

  • Virksomhedernes betaling af energispareafgiften (CO2-afgift) på elektricitet afskaffes, så produktionsomkostningerne nedbringes. Lempelsen for erhvervslivet udgør ca. 1,4 mia. kroner årligt fra 2014 og frem.
  • Virksomhedernes betaling af eldistributionsbidraget bortfalder, så produktionsomkostninger og administrative omkostninger ved betaling af eldistributionsbidraget nedbringes. Lempelsen for erhvervslivet udgør 160 mio. kr. i 2014 faldende til 140 mio. kroner i 2020.
  • Der oprettes en tilskudspulje til at støtte gartnerier og andre el-intensive virksomheder. El-intensive virksomheder kan få et tilskud (svarende til en del af deres PSO-betaling), hvis der indgås en aftale med Energistyrelsen om gennemførsel af energibesparelser. Lempelsen for erhvervslivet udgør 75 mio. kroner årligt i 2014 til 2020.

Særligt afskaffelsen energispareafgiften og eldistributionsbidraget har længe stået højt på Plastindustriens ønskeliste over afgifter, der ifølge Plastindustrien burde nedsættes eller helt fjernes.

Selskabsskatten får et hak ned og momskredittiden forlænges

Et andet væsentligt element i den nye aftale er, at selskabsskatten får et hak ned fra de nuværende 25 pct. til 22 pct. i 2016.

Partierne bag aftalen er enige om, at nedsættelsen af selskabsskattesatsen skal ske gradvist med ½ procentpoint i 2014, yderligere 1 procentpoint i 2015 og yderligere 1½ procentpoint i 2016.

Den nuværende momskredittid for mellemstore virksomheder med en med en årlig omsætning på mellem 15 og 50 mio. kroner er i dag 25 dage. For at forbedre likviditeten for disse lidt større virksomheder gennemføres med virkning fra 2014 en forlængelse af kredittiden, så betalingsfristen fremover lyder på 60 dage. Den umiddelbare lempelse for virksomhederne udgør 295 mio. kroner i 2014 faldende til 240 mio. kroner i 2020.

Øget støtte til eksportfremme

Aftalen indeholder også en pose penge, der er øremærket initiativer, som skal fremme danske virksomheders eksportmuligheder:

  • Der afsættes i alt 150 mio. kroner i perioden 2014-2015 til en styrket indsats for vækst på erhvervsområder med international konkurrencekraft.
  • En yderligere styrkelse af eksport- og investeringsfremmeindsatsen på de nye vækstmarkeder. Der afsættes i alt 70 mio. kroner i perioden 2014-2015 hertil.
  • Der afsættes 5 mio. kroner årligt til at sikre bedre vilkår for udenlandske forskere og nøglemedarbejdere.

Derudover fremgår det af aftalen, at der i perioden 2017 til 2020 bliver afsat en ramme målrettet lempelser for erhvervslivet. Rammen udgør samlet set 2 mia. kroner, der fordeles med 150 mio. kroner i 2017, 500 mio. kroner i 2018, 500 mio. 

Tidligere delaftale om Vækstplan DK fjerner emballageafgift 
Læs Plastindustriens analyse af den første delaftale:  

 

I sidste uge vedtog politikerne på Christiansborg den første delaftale om Vækstplan DK, og også i den aftale var der flere håndsrækninger til plastindustrien.

Bl.a. sker der en udfasning af den vægtbaserede emballageafgift, og afgiftslempelsen på procesenergi bliver fremrykket, så den allerede slår fuldt igennem til næste år.