Fjernvarmeindustrien oplever grøn vækst

En ny rapport fra Fjernvarmeindustrien vurderer, at den danske fjernvarmeindustri vokser i de kommende år. Væksten forventes at resultere i flere tusinde nye arbejdspladser, en tredobling af eksporten og en kraftig reduktion af C02-udledningen.

Del:

Af Lars Friis Farsøe

Grøn vækst. Tilmed stor vækst. Sådan er udsigterne kort og godt for fjernvarmeindustrien i Danmark, viser den nye rapport ”Fjernvarmeindustrien 2012” udgivet af Fjernvarmeindustrien. Direktør Lars Hummelmose fra Fjernvarmeindustrien DBDH, der er eksportorganisationen for fjernvarme- og fjernkølingssektoren udtaler:

– Danmark er internationalt førende inden for fjernvarme og fjernkøling. Danske virksomheder har kæmpe succes på de internationale markeder, fordi vi kan levere helhedsløsninger, som er energibesparende og dermed sparer både CO2-udledning og omkostninger til brændsler.

Især på markeder som Rusland og Kina stiger efterspørgslen på teknologi, der kan udnytte spildvarme fra anden produktion og dermed reducere især forbruget af kul markant. Derfor forventer Fjernvarmeindustrien, at branchen frem mod år 2020 er i stand til at skabe 4000 nye arbejdspladser og tredoble eksporten til 15 mia. kr., hvilket vil medføre en kraftig reduktion af CO2-udledning.

Læs mere under annoncen… ###REKLAME###

Fjernvarme er fleksibel

Også på det danske marked oplever fjernvarmen fremgang. I dag har mere end 1,6 millioner danske husstande fjernvarme, hvilket svarer til 63 procent. Denne andel vokser år for år. Der er i alt mere end 60.000 kilometer fjernvarmenet i Danmark: 30.000 km. fremløb og 30.000 km. retur.

Distributionen af fjernvarmen sker i isolerede rør af mange forskellige dimensioner. Tættest ved den enkelte varmeforbruger er rørdiameteren lille, måske 12 mm, tæt på det varmeproducerende anlæg kan diameteren på røret være over 1 meter.

– Fjernvarme er fleksibel og kan udnytte alle tænkelige varmekilder som affald, biomasse, overskudsvarme fra industri- og elproduktion, geotermi, vind med mere. Tilmed kan man gemme energi fra når det eksempelvis blæser til det bliver vindstille og dermed til når der er behov, fortæller direktør Lars Hummelmose, Fjernvarmeindustrien DBDH.

Hvis udbygningen af fjernvarme i Danmark var gået i stå i 1990, så ville Danmark i dag udlede 2,7 millioner tons CO2 mere årligt.