Et nytårsforsæt er en personlig affære, ikke noget som man kan have kollektivt. Men man kan vel alligevel godt ønske sig, at plastbranchen har som fælles fortsæt i 2013 at gøre endnu mere for at sikre et højt kvalifikationsniveau i medarbejderstaben.
Af Peter Skov, direktør i Plastindustrien
Plastbranchen har i fællesskab nogle redskaber til opkvalificering af medarbejdere, som vores konkurrenter i de fleste andre lande mangler, nemlig en velfungerende vekseluddannelse af elever og et opkvalificeringstilbud til allerede beskæftigede.
Det er uhyre sjældent, at man hører fra virksomheder sige, at de har fortrudt at tage en elev eller lade en allerede beskæftiget blive voksenlærling. At tage en elev er nemlig en fin måde at hæve kompetenceniveauet i virksomheden på, samtidig med at man tiltrækker og fastholder talentfulde medarbejdere.
Nu kan erhvervsuddannelsessystemet som bekendt også tilbyde en overbygning i form af Plastspecialisten, og branchen kan være stolt af, at 18 elever nu er begyndt på hold II af plastspecialister efter første hold succesfuldt kom igennem uddannelsen. Og har virksomheden blot brug for at opkvalificere medarbejdere i specielle kompetencer, så udbydes mere en 50 AMU kurser af skolerne.
Læs resten af nyheden under annoncen…###REKLAME###
Reglerne for erhvervsuddannelserne gennemgår hele tiden ændringer uanset hvilke politikere, der aktuelt sidder ved roret. Derfor er det en god idé, at DI løbende reviderer en AMU guide, hvor man kan orientere sig om seneste nyt med hensyn til krav og godtgørelsesmuligheder. For eksempel er AMU-området nu blevet digitaliseret, og det er obligatorisk for virksomhederne at bruge den digitale indgang ved tilmelding af medarbejdere. Dette vejleder guiden også om.
Udfordringerne for plastbranchen er store, ikke mindst herhjemme, hvor betingelserne for fremstillingsindustri generelt er ringe. Men det gør det blot mere vigtigt at udnytte vores gode muligheder for opkvalificering, derfor det kollektive nytårs fortsæt.