Vi skal turde sætte problemer på dagsordenen

Ikke-kategoriseret

Som industri skal vi have modet til at tage problemstillinger op, hvor nogle ellers vil mene, at pilen peger negativt på os selv. Det viser erfaringen fra Plastindustriens events på Folkemødet på Bornholm.

Del:

Af Peter Skov, direktør i Plastindustrien
 

Medierne bringer stadig oftere historier om plastaffald i havene. Der er tale om et stort problem med alvorlige konsekvenser for både dyreliv, turisme og fiskerierhvervet. Det har derfor også været en konstant kilde til negativ omtale af plast som materiale og en tilbagevendende tabersag for os som industri.

Vores primære svar har hele tiden været, at havaffald er konsekvensen af dårlig affaldshåndtering og uansvarlig forbrugeradfærd. Vil vi problemet til livs, er det der, vi skal sætte ind. Vi siger stadig det samme. Det er nemlig en helt korrekt og præcis analyse.

Hvor korrekt det end er, så må vi dog også konstatere, at det ikke har været nok. Der bliver stadig gjort meget lidt for at komme problemet til livs, og samtidig mener mange – både manden på gaden, ngo’er, i medier og politikerne – at vi som industri er medansvarlige. Det selvom det jo altså ikke er industrien, der kaster plasten i havet.

Læs resten af nyheden under annoncen…###REKLAME###

Plastindustrien brugte i juni brugte Folkemødet på Bornholm til at gå mere offensivt til værks i debatten. Her satte vi selv problemet på dagsorden og meldte ud, at der bliver gjort alt, alt for lidt for at finde løsninger, og at vi derfor gerne går forrest. Både for at skabe øget politisk fokus og for at få ryddet op. Vi satte konkret handling bag ordene ved i Allinge Havn at introducere et særligt udviklet affaldstrawl, der er i flere europæiske lande allerede benyttes i kampen mod havaffald.

Resultatet har været ret enestående: Masser af positiv omtale af branchen – og ingen der pegede fingre ad plastprodukter! Fra et radiotalkshow med Johanne Schmidt-Nielsen over radioavisen til Jyllands-Posten og flere hundrede ”likes” på Facebook. Læg dertil rosende udmeldinger fra både fiskerne og traditionelle plastskeptikere i Danmarks Naturfredningsforening.

Det er selvfølgelig godt, at vi forhåbentlig har bidraget en lille smule til løsningen af et stort problem. Men der ligger også den vigtige pointe i erfaringen fra Bornholm, at vi som industri ikke skal vige tilbage fra at tage kritiske problemstillinger op på grund af risikoen for, at vi kommer til at sidde med Sorteper. Vi deler jo bekymringen og vil gerne være med til aktivt at søge løsninger.

Kan vi komme igennem med det budskab, så har vi også en langt bedre mulighed for at komme igennem med budskabet om, at plast er en helt uundværlig del af en bæredygtig fremtid – og ikke et problem i sig selv.