Mange plastvirksomheder bruger enten for lave satser eller glemmer helt at anmode om at få en del af energiafgiften godtgjort af SKAT. Kontrol sidste år viste, at 4 ud 5 sjællandske plastvirksomheder havde fejl og flere af dem snød sig selv for både større og mindre beløb. Nye regler for 2012 gør det endnu mere attraktivt at sætte sig grundigt ind i mulighederne
Af Asbjørn Lindsø, Plastindustrien
Det kan godt betale sig at lægge lidt energi i at tjekke, om din virksomhed er omfattet af reglerne om godtgørelse af energiafgifter. Specialkonsulent i SKAT, Niels Sørensen, som arbejder med godtgørelse af energiafgifter i fødevare- og plastbranchen, fortæller:
-Vi er af den klare opfattelse, at mange plastvirksomheder snyder sig selv på grund af manglende kendskab til reglerne. I sidste halvår af 2011 besøgte vi en række plastvirksomheder på Sjælland for at tage pulsen på branchens afregning af energiafgifter med SKAT. Vi fandt fejl i 4 ud af 5 virksomheder og mange virksomheder snød sig selv for både større og mindre beløb.
For en virksomhed med cirka 50 ansatte betød SKATs besøg en tilbagebetaling på cirka 275.000 kr. Virksomheden havde brugt for lav sats og havde ikke fratrukket vandafgift. En anden virksomhed med en årlig omsætning på cirka 100 millioner kr. fik cirka 75.000 kroner retur, da man blandt andet ikke havde fratrukket elsparebidraget.
Nye regler betyder flere penge retur til virksomheden
Hidtil har virksomheder kunne få tilbagebetalt en del af den energiafgift, som var brugt på at drive produktionen, men ikke den energi, som blev brugt på rumvarme, afkøling af lokaler samt opvarmning af vand.
Fra 1. januar 2012 er det også muligt at få godtgjort en del af afgiften (11,8 øre pr. kWh) på den energi, som bruges til rumvarme, varmt brugsvand og komfortkøling for så vidt som der er tale om elektricitet. Energi hentet fra olie, gas etc. er ikke omfattet af reglen.
Virksomheden skal kunne skille elforbruget mellem proces og rumvarme, da der er tale om forskellige satser. Det nemmeste er at få installeret bimålere. Manglende måling betyder, at der ikke kan gives fradrag for elvarme mm, samt at reduktionen i fradraget vedrørende rumvarme sker ved nogle for virksomheden ufordelagtige regler.
Læs resten af nyheden under annoncen…###REKLAME###
Specielt for plastvirksomheder er der penge at hente
-Mange virksomheder regenerer plastrestprodukter, og hvis denne proces udgør mere end 10 tons årligt og måles, kan virksomheden opnå en godtgørelse på 57,3 % af energispareafgiften (CO2-afgiften), af den el, som blev brugt til denne proces. Dette er ikke en ny regel, men muligheden blev kun udnyttet af en enkelt af de virksomheder vi besøgte, fortæller Niels Sørensen.
Niels Sørensen indrømmer at lovgivningen om energiafgifter er kompliceret.
– Lovgivningen kan være svær at gennemskue. Vi kan derfor kun appellere til, at man allierer sig med professionel hjælp, så virksomheden får de afgifter retur, som den er berettiget til. Energiafgifterne er kommet for at blive, så sørg for at kende reglerne. Ellers går glip I af nogle muligheder for at få noget af afgiften retur, lyder rådet.
”Penge retur, god service og behagelige mennesker”
Niels Martin Lundsgaard er ejer og teknisk chef hos Neptun Plast A/S i Vordingborg, og han er blandt dem, der har haft SKAT på kontrolbesøg. SKAT fandt frem til, at Neptun Plast havde 48.000 kr. til gode, som fejlagtigt var betalt i energiafgift til rumopvarmning over et par år.
– Det er da bestemt værd at tage med, når man får et beløb af den størrelse retur. Det har også været godt at få afklaring og bekræftet, at vi har god samvittighed, siger Niels Martin Lundsgaard.
Lundsgaard er i det hele taget meget positiv omkring den service SKAT har ydet:
-Man er jo altid lidt spændt, når SKAT kommer på besøg, og særligt når det drejer sig om afgifter. Men det var behagelig mennesker, der ydede god og professionel service. Det har i det til taget været en helt igennem positiv oplevelse. Også efterfølgende hvor vi har haft en god dialog med dem.