Stor interesse for plastmageruddannelsen på DM i Skills

I løbet af DM i Skills lagde mange unge vejen forbi Plastindustriens stand.

Danmarks største uddannelsesmesse tiltrak tusindvis af børn og unge. For første gang deltog plastmageruddannelsen som demofag.

Del:

Der var noget for både store og små, og dem der bare kom forbi, da Plastindustrien deltog på uddannelsesmessen DM i Skills i Fredericia 2.-4. februar. For at styrke samarbejdet og skabe opmærksomhed om begge fag havde Plastindustrien og Værktøjsindustrien i år en fælles stand på messen. Hér kunne man høre om uddannelsen til både plastmager og værktøjsmager.

På Plastindustriens stand havde maskinproducenten Arburg udlånt en af sine sprøjtestøbemaskiner – en Allrounder 370E, der kan bruges til alle typer af plastmaterialer, og produktion med biobaseret og genanvendt plast. I løbet af de tre dage, uddannelsesmessen varede, kunne interesserede opleve sprøjtestøbemaskinen i funktion og stille spørgsmål til både repræsentanter fra Arburg og nuværende lærlinge på plastmageruddannelsen ved Den Jyske Håndværkerskole.

Udstilling om genanvendelse
For at sætte fokus på genanvendelse og cirkulær økonomi, havde Plastindustrien udstillet en række produkter, lavet af genanvendt plastmateriale, fødevareemballage , samt emner til sundhedssektoren, der produceres efter særlige krav til nye materialer.

Som en ekstra gimmick – og for at understrege potentialet i genanvendt plast – kunne besøgende se sprøjtestøbemaskinen fra Arburg støbe dele til små legetøjsbiler at genanvendt PP-plast. Bilerne kunne de unge selv samle og tage med hjem som souvenir.

På Plastindustriens stand kunne man stille spørgsmål til både plastmager- og værktøjsmageruddannelsen

Demofag
Det var første gang, plastmageruddannelsen deltog på DM i Skills som demofag. Det betød blandt andet, at uddannelsen blev nævnt i det officielle program for hele messen, samt at plastmageruddannelsenvar markeret med et stort skilt i loftet over udstillingsområdet.

I Plastindustrien håber man, at uddannelsen de kommende år kan blive officielt konkurrencefag på DM i Skills. Det forklarer uddannelseskonsulent i Plastindustrien, Jo Dietrich.

– Det vil give endnu større synlighed på messen og betyde at lærlinge skal dyste mod andre og være med i den samlede kåring af vindere. Men for at det kan lade sig gøre, vil det kræve, at man kan finde tilstrækkeligt med økonomiske sponsorater blandt virksomheder og organisationer, samt en større indsats fra alle involverede parter i organiseringen af en sådan konkurrence, siger hun.

Behov for flere plastmagere
I løbet af uddannelsesmessen besøgte flere tusinde skoleelever fra lokalområdet Messe C i Fredericia. Dem der lagde vejen forbi fællesstanden kunne blandt andet høre Sebastian Køppen på 17 år fortælle, hvorfor han valgte at begynde på plastmageruddannelsen.

– Jeg var først tømrerlærling, men så skar jeg mig i fingeren og var nødt til at holde en pause på 16 uger. Bagefter valgte jeg at gå en anden vej og begynde som plastermagerelev. Jeg havde aldrig tænkt over, at det var en uddannelse. Så jeg tog bare chancen uden at vide noget om uddannelsen. Og så blev det bare langt over forventningen, siger Bastian Køppen, der håber at andre vil gøre som ham.

17-årige Bastian Køppen er plastmagerlærling, og håber andre unge vil gå samme vej.

– Vi skal uddanne flere
Og plastbranchen har brug for flere plastmagere i fremtiden, forklarer adm. direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup.

– Når jeg oplever de unge menneskers spørgelyst og interesse for plastens verden, bliver jeg fyldt med optimisme – og stolthed. For det er tydeligt, at mange unge har fået et mere nuanceret blik på plasten som materiale og de muligheder den giver. Og vi er nødt til at uddanne flere, så vi kan udvikle og ruste plastproduktionen til fremtiden – og de krav og muligheder som ikke mindst den grønne omstilling stiller os, siger han.

Plastindustriens deltagelse på DM i Skills er et vigtigt led i strategien om at få flere til at vælge plastmageruddannelsen. Derfor er det afgørende, at både uddannelsesinstitutionerne og medlemsvirksomhederne igen i år har støttet så markant op om arbejdet med at opstille en fælles stand på messen, siger Thomas Drustrup.

– Når vi deltager på DM i Skills skaber det opmærksomhed både om vores industri og vores uddannelsesmuligheder. Men det er også resultat af et langt planlægningsarbejde i samarbejde med branchen. Derfor håber jeg også, at alle vil støtte lige så stærkt op, næste gang, siger han.