Plastindustrien hilser ny OCS-certificering velkommen

Den nye certificering opstiller en række minimumskrav, som skal kontrolleres af uafhængige instanser. Certificerede virksomheder vil årligt få deres oplysninger om blandt andet tab af pellets offentliggjort på en liste.

Det er nu blevet muligt for plastvirksomheder at blive certificeret for indsatsen med at forebygge spild af pellets. Plastindustrien hilser initiativet velkommen og hjælper interesserede medlemmer på vej. De første virksomheder har allerede meldt sig på banen.

Del:

For nyligt løftede de europæiske brancheforeninger Plastics Europe og EuPC sløret for den nye certificeringsordning for Operation Clean Sweep (OCS). Plastindustrien har bidraget til certificeringsordningen med viden og erfaringer fra arbejdet med OCS, og det nye tiltag lægger et ekstra lag på indsatsen med at forebygge spild af pellets. Som noget helt nyt bliver det nu muligt for virksomheder, der håndterer pellets i forsyningskæden, at få et tredjeparts-verificeret bevis for indsatsen.

En af de danske virksomheder, der ser muligheder i den europæiske certificeringsordning, er HN Group i Billund.

– Forebyggelse af spild ligger højt på vores dagsorden, og vi har været tilmeldt OCS de sidste fem år. Så en certificering inden for området ville være en naturlig forlængelse af vores indsats. Desuden vil vi gerne være med til at tage ansvar og påvirke udviklingen i det, som vi mener, er den rigtige retning. Desuden giver det os mulighed for at følge med i nye trends og tendenser, siger QHSE manager, Ronni Kamp.

Certificeringen er bygget op omkrig de seks centrale principper i OCS, og indebærer blandt andet en række minimumskrav samt en opgørelse over virksomhedens spild af plastgranulat. Certificerede virksomheder vil blive opført i et offentligt online-register, og der vil blive udarbejdet en årlig rapport om certificeringens udvikling, herunder resultatindikatorer samt skøn over tab af pellets.

Plastindustrien hjælper certificeringen på vej

De officielle regler og principper for certificeringsordningen kan findes på siden https://www.opcleansweep.eu, og ventes oversat til en række EU-sprog. Dertil er det første hold af auditorer nu uddannet og en foreløbig liste over godkendte certificeringsorganer vil blive offentliggjort på samme hjemmeside i løbet af februar 2023.

Plastindustrien hjælper den nye certificeringsordning på vej ved at oversætte centrale dokumenter samt assistere med auditorer, vidensdeling, m.v.

Plastindustriens seniorkonsulent for miljø og klima, Anders Kildegaard Knudsen, forklarer:

– Vi hjælper gerne til med at udbrede certificeringen blandt danske plastvirksomheder. Udover at lægge et lag på det nuværende arbejde med OCS er det jo også et vigtigt signal til omverdenen om, at vi sætter forebyggelse af pellets-spild højt på dagsordenen. Og tredjeparts-validering samt kvantificering af spild er jo interessante elementer at have med, når man skal se på indsatsen som helhed.

God opbakning til OCS fra danske virksomheder

Certificeringsordningen er blevet udviklet i samarbejde med flere interessenter, herunder politiske beslutningstagere, certificeringsorganer og industrien. Ordningen har desuden været i offentlig høring i foråret 2022. Udrulningen af ordningen vil blive fulgt nøje og vil løbende blive tilpasset for at sikre, at den reelt fører til et fald i tabet af plastgranulat til naturen. Operation Clean Sweep-programmet har i øjeblikket mere end 1.800 tilmeldte i EU, hvoraf godt 130 virksomheder kommer fra Danmark.