Wavin leverer nye drikkevandstanke i plast til Energi Hurup

Wavins XL-rør med en længde på 33 meter og en diameter på 2,4 meter. Foto: Wavin

Plast kan bruges til mange ting. Hos Hurup Vandværk har man udskiftet de gamle drikkevandstanke i beton med nye tanke i plast. De vejer mindre, er nemmere at installere og kan genanvendes efter endt levetid.

Del:

Da Hurup Vandværk i starten af året skulle have udskiftet de gamle vandtanke, opstod spørgsmålet: Hvilke alternative løsninger var der til de nuværende tanke i beton?

Derfor afsøgte direktør for Energi Hurup, Henrik Pedersen, forskellige muligheder. Rustfrie tanke var én af overvejelserne, men det ville kræve en tre meter dyb betonsokkel til bygningen, hvor tankene skulle stå.

Den løsning var ikke interessant for Henrik Pedersen.

– Jeg kunne simpelthen ikke se mig selv i spejlet hver morgen, hvis jeg skulle lægge CO2-forurening i jorden ‒ det har virkelig været vigtigt for mig at tage den del i betragtning, fortæller Henrik Pedersen.

Inspiration fra Aarhus

I sin research blev Henrik Pedersen imidlertid opmærksom på en anden løsning. Plasttanke. Da Aarhus Vand i 2020 fik udskiftet sine betontanke, valgte man at erstatte dem med tanke i plast fra Hammel-virksomheden Wavin.

Det blev startskuddet til en ny måde at opbevare 300 kubikmeter drikkevand i Hurup Vandværk. Det skriver Wavin i en pressemeddelelse.

Wavin leverede de to store rør på 33 meter i længden og 2,4 meter i diameter, som efter placeringen på underlaget blev samlet on-site med Wavins egne svejsere.

– Det er genialt og hvad der er endnu bedre er, at vandtankene kan genanvendes efter endt levetid. Jeg kalder det faktisk for fremtidens vandværk, fordi jeg tror på, at det er fremtidens vandværk, fortæller Henrik Pedersen.

Hurtig installation

Projektleder hos Wavin, Thomas Mortensen, forklarer, at plasttankene lever op til de samme krav og standarder, som firmaet også producerer drikkevandsrør efter.

– Vores tanke bliver lavet i fuldstændig samme godkendte drikkevandsmateriale, som drikkevandsledningerne i jorden. Den lave vægt og længden på plastrørene sammenlignet med beton betyder bl.a. hurtig installation og færre svejsninger.

Han forklarer, at flere drikkevandsforsyninger står over for de samme udfordringer som Energi Hurup, hvor man skal renovere og samtidig leve op til nye standarder, så man har to tanke ved siden af hinanden.

– Det vil sige, at man kan lukke den ene tank ned og stadigvæk køre på den anden, mens man har vedligehold eller inspektion af tankene. Det er med til at sikre, at vandværket kan være i drift 24/7, siger Thomas Mortensen.

Drikkevandstankene i Energi Hurup er netop færdiginstalleret og er blevet dækket med jord.