Reportage: Plastdagen 2022 var en festdag til og for branchen

Plastindustriens 75-års jubilæum satte scenen for Plastdagen 2022. En fantastisk dag med god stemning, fejring af branchens aktører og et blik mod den fremtid og udvikling, plastbranchen går i møde. Læs om arrangementet og se billeder fra dagen her.

Del:

Den 19. maj 2022 var mere end 200 personer samlet til et af årets højdepunkter i plastbranchen, Plastdagen 2022.

Med overskriften Fortiden former fremtiden markerede dagen foreningens 75-års jubilæum. Ikke alene den massive innovation og opfindelseskraft branchen har set siden foreningens begyndelse i 1947, men også de udfordringer, forventninger og den udvikling, som branchen går i møde.

Netop det dannede rammen om Plastdagens program. Med virksomhedsfortællinger, inspirationsoplæg og en talk om design i plast i fortid og fremtid var dagen pakket med spændende indlæg fra personer i og uden for branchen.

Traditionen tro blev dagen afrundet med kåringen af Plastprisen 2022, hvor Quantafuel i år sikrede flest stemmer og titlen som Plastpris-vinder.

Fortællinger og inspiration i fokus

Dagens program startede med et indlæg fra formand for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, om perspektiver og politiske forventninger til den danske plastbranche.

Derefter var Helle Vingolf, adm. direktør fra RC Plast, på scenen for at dele ud om rejsen hen imod en mere strategisk og aktiv tilgang til arbejdet med grøn omstilling og dokumentation som en del af genanvendelsesvirksomhedens ansvarstagen for klima og miljø.

Chresten Bruun fra den verdensberømte koncern LEGO tog deltagere med på rejsen fra den første sprøjtestøbemaskine til i dag, hvor udvikling af fremtidens bæredygtige materialer, innovation, digitalisering og moderne teknologi er en fasttømret del af LEGO’s DNA.

Hans Hellstrøm Henningsen fra DBI Plastics delte ud af historien om virksomheden, som blev stiftet som Dansk Bakelit Industri tilbage i 1937 af Hans’ egen morfar. Siden har udviklingen ikke haft et stille øjeblik, og virksomheden står i dag som et glimrende eksempel på, hvordan det er muligt at fastholde og udvide plastproduktion i Danmark.

Sidste indlæg blev givet af Torben Rønlev fra Fiberline Building Profiles; en spinoff fra Fiberline Composites, der siden 1979 har produceret profiler i glasfiberkomposit til forskellige industrier. Gennem Fiberline Building Profiles, som blev etableret i 2021, styrkes virksomheden fokus på fremtidens bæredygtige konstruktioner med kompositter.

Design talk

Dagens sidste indslag kastede lys over plastens rolle i dansk design – og hvordan et stort fokus på bæredygtighed også har vundet indpas i designverdenen. Vinderen af DR-programmet Danmarks Næste Klassiker 2022, Anders Engholm, fortalte om sin oplevelse og tilgang til design i plastmaterialer, som han valgte at kaste sin opmærksomhed på i designkonkurrencen.

Desuden fik Plastdag-deltagere indsigt i casen omkring Aveny-T-Stolen og rejsen fra koncept til produktionsmodent møbel hos Montana Furniture, som har valgt at investere i stolen og i stor stil tror på signalværdien i genanvendt plast.

I indslaget deltog også Michael Bayer Thomasen, adm. direktør i LETBEK og Claus Mølgaard, civilingeniør og Ph.D., som gav forskellige perspektiver på plast, design og bæredygtighed.

Jubilæet dannede rammen

Plastdagen 2022 var også en hyldest til branchens virksomheder og aktører, som har drevet den store udvikling og innovation gennem de sidste 75-år. Derfor blev anledningen brugt til at lancere nyt jubilæumsmateriale: en film, en bog en plakat.

Det hele blev vist frem på Plastdagen – også gennem en live udstilling af betydningsfulde og ikoniske plastprodukter gennem tiden, som du kan se i galleriet.

I den kommende tid vil jubilæumsmaterialerne blive lanceret og udgivet digitalt. Hertil vil alle Plastindustriens medlemmer få tilsendt et eksemplar af jubilæumsbogen og en håndfuld plakater – mere info følger.

Se billederne her