Både krav og muligheder i nye EU-regler for genanvendt plast til FKM

Find præsentationerne fra seminaret om genanvendt plast til fødevarekontaktmateriale.

Der var fuldt hus, da Plastindustrien den 22. marts bød velkommen til det første møde i FKM-netværket. Anledningen var nye regler på området for genanvendt plast til fødevarekontaktmateriale. Find dagens oplæg her.

Del:

De 60 fremmødte, der havde fundet vej til Industriens hus i København, fik indsigt i både lovgivning, problematiske stoffer, testmetoder og innovationsprojekter, når det kommer til brug af genanvendt plast til fødevarekontakt (FKM).

På dagen medvirkede Aage Vestergaard Larsen A/S og Trioworld med oplæg om deres innovationsprojekter inden for området FKM. Dertil kunne man opleve Naboskab fortælle om den forbrugeradfærdsundersøgelse af take away, de har lavet for Miljøstyrelsen.

Dagens hovedoplæg: Mette Holm, Fødevarestyrelsen

Desuden bidrog DHI og Force Technology med deres faglige viden om testmetoder inden for genanvendt plast til FKM samt hvilke problematiske stoffer, man skal være særligt opmærksom på i den forbindelse.

Fødevarestyrelsens hovedoplæg

Dagens hovedtaler var Mette Holm fra Fødevarestyrelsen, der orienterede om, hvad der er op og ned i de EU-nye regler for genanvendelse af plast til fødevarekontakt.

Det er spritnye regler. Mandatet fra Folketinget kom først senere samme uge, fortalte hun.

Omdrejningspunktet for Fødevarestyrelsens oplæg var revisionen af EU’s nuværende forordning 282/2008 om materialer og genstande af genanvendt plast bestemt til kontakt med fødevarer. En proces, der blev taget hul på før jul, og som forventes vedtaget og implementeret i år.

Da forordningen i sin tid blev vedtaget, eksisterede der kun få genanvendelsesteknologier, herunder mekanisk genanvendelse af PET og closed loop/lukkede produktkredsløb.

Nye mulighed i udviklingsperioden

Med det nye forslag kan genanvendt plast fremstilles med enten en egnet genanvendelsesteknologi (suitable recycling technology) eller en ny teknologi (novel technology). Dermed giver forslaget mulighed for i en overgangsperiode at fremstille genanvendt plast fra en ny, og dermed endnu ikke godkendt, teknologi.

Med de nye krav følger også nye muligheder, uddybede Mette Holm: Med den ny forordning bliver der åbnet mulighed for genanvendelse ved brug af nye teknologier. Det kan f.eks. være andre polymerer, eller ved en anden procentdel af ikke-FKM – at man i udviklingsperioden har lov til at fremstille og sætte produktet på markedet.

– Inden man gør det, skal man offentliggøre en risikovurdering, og man forpligter sig til at monitorere plasten i forhold til forurening.

Formålet er dels at åbne for at introducere flere teknologier til markedet, og dels at indsamle data til brug for på sigt at få de nye teknologier gennem en godkendelsesproces.

Den ny EU-forordning for genanvendt plast til FKM ventes at træde kraft til efteråret 2022.

Download dagens præsentationer:

Er du interesseret i at deltage i FKM-netværket eller høre mere? Kontakt miljøkonsulent Anders Kildegaard Knudsen på akk@plast.dk.