Grøn indpakning: Nye kartofler i 100% genanvendt plast

Storøhage og ST Plast kartoffelbakker i 100% genanvendt plast
Lars Æbelø, ST PLAST (t.v.) og Morten Anker, Storøhage Kartofler, præsenterer stolt den nye indpakning i 100% genanvendt plast fra Storøhage Kartofler på Lammefjorden.

Storøhage Kartofler på Lammefjorden har i samarbejde med ST PLAST i Esbjerg udviklet en kartoffelbakke i 100% genanvendt plast.

Del:

For første gang er det nu muligt at købe danske kartofler i emballage produceret udelukkende af genanvendt plast.

Sammen med Storøhage Kartofler på Lammefjorden har ST PLAST i Esbjerg udviklet en bakke i 100% rPET, et plastmateriale godkendt til direkte fødevarekontakt.

– Det er på flere måder et stort, bæredygtigt skridt, vi tager her, siger Morten Anker fra Storøhage Kartofler.

Han fortsætter:

– Før fik vi vores plastbakker leveret med lastbiler fra Italien; nu får vi et dansk produkt. Og så er det lykkedes for ST PLAST at udvikle en emballage, der både er i 100% genanvendt rPET og kan indgå i det cirkulære kredsløb.

Øget efterspørgsel på bæredygtige løsninger

Hos ST PLAST ser salgschef Lars Æbelø et stort potentiale i den nye emballage. ST PLAST er i forvejen specialiseret i plast emballager til blandt andet frugt og grønt.

– Vi har allerede et stort sortiment af PET-bakker med 80% genanvendt plast, men Storøhage Kartofler ville gerne gå hele vejen. Efter en intens proces lykkedes vi med en ny bakke i 100% genanvendt PET-plast, fortæller Lars Æbleø og fortsætter:

– Lammefjordskartoflerne fra Storøhage Kartofler er de første, der kommer i den nye bakke. Men jeg ved, at andre danske producenter også gerne vil den helt bæredygtige vej og tænker i cirkulære løsninger. Forbrugerne og detailhandelen presser på for denne type løsninger, og specielt når det nu er muligt at lave en bakke i 100% genanvendt PET, der er certificeret efter lovkravene om materialer til kontakt med fødevarer.

Storøhage Kartofler og ST Plast genanvendt plastbakker
De nye plastbakker af genanvendt plast, er på vej ud i butikkerne fyldt med lammefjordskartofler.

Bakkerne kan anvendes direkte til at fremstille nye; op til ti gange kan en bakke kværnes og indgå i en ny bakke. Derhjemme skal forbrugeren blot smide den tomme bakke ud som hård plast.

Nu er det sæson for lammefjordskartofler

Storøhage Kartofler råder over et af Danmarks mest moderne pakkerianlæg, hvor der pakkes i både plastposer og bakker. Det har været en udfordring med de italienske bakker, at de ikke var fuldstændig ens. Det kunne medføre driftsstop og krævede derfor ekstra mandskab til at holde øje med pakkelinjen.

– De nye bakker fra ST PLAST havde vi til test i juni, og alt kørte perfekt. Så rent driftsmæssigt er det en kæmpe lettelse også for personalet, at det bare fungerer. Vi er stolte over at være first mover på dette felt og glæder os helt vildt til at præsentere forbrugerne for vores flotte lyse kartofler i bakker, nu da sæsonen for nye lammefjordskartofler er skudt i gang, siger Morten Anker, Storøhage Kartofler.

Stor CO2-besparelse på transporten

Storøhage Kartofler forventer i første omgang at bruge over 1 mio. bakker om året. Indtil nu har de fået ca. 5 lastvognslæs fra Italien hvert år, så alene på den front vil virksomheden kunne reducere deres CO2-aftryk betydeligt.

Det er også en tendens, som ST PLAST har mærket under corona-krisen, fortæller Lars Æbelø:

-Flere virksomheder herhjemme er nu mere opmærksomme på at source fra danske leverandører, fordi det øger leveringssikkerheden og sparer transport.

De nye bakker med 850 gram kartofler er ude i butikkerne hos COOP, Salling Group og Dagrofa fra uge 34 og senere også i Lidl.