Helle Vingolf: RC Plast står et bedre sted i dag

Helle Vingolf har brugt størstedelen af sine vågne timer på at rydde op i virksomhedens arbejdsgange, og nu kan den ny adm. direktør i RC Plast skimte lys for enden af tunnelen.

Helle Vingolf har nu været ansat som adm. direktør i RC Plast i et halvt år. Langt størstedelen af hendes vågne timer er blevet brugt på at rydde op efter fortidens miljøsynder, men nu begynder det at lysne for genanvendelsesvirksomheden i Varde.

Del:

Da Helle Vingolf i sommer satte sig i direktørstolen for RC Plast, fik hun sig noget af en overraskelse, da virksomheden blot tre uger senere fik det første af flere uanmeldte miljøtilsynsbesøg fra kommunen.

Varde Kommune var af to tidligere medarbejdere blevet tippet om, at RC Plast igennem årene havde haft rod i procedurerne i forhold til at lede olieholdigt spildevand ud i kloakken.

Heldigvis viste efterfølgende jordprøver fra virksomhedens grund og analyser af spildevandet, at der ikke var sket uoprettelig skade på trods af den forkerte håndtering af det olieholdige spildevand.

Derudover havde RC Plast brugt en gasbrænder til at rense plast fra forskellige maskindele i stedet for en autoriseret løsning i form af en pyrolyseovn.

Det kedelige forløb førte i efteråret til en bøde, som RC Plast straks betalte uden protester. De uanmeldte tilsynsbesøg har dog også ført noget positivt med sig – de har været begyndelsen for en større transformation af virksomheden.

Helle Vingolf, adm. direktør i RC Plast, fortæller:

– Når vores virksomhed har svigtet og ikke har levet op til reglerne, så skal det naturligvis have konsekvenser. Der har været en usund ledelseskultur, og jeg så det som min vigtigste opgave at få ryddet op hurtigst muligt. RC Plast skal være en moderne genanvendelsesvirksomhed, hvor der er helt styr på tingene.

Organisationsændringer og hjælp udefra

Helt konkret tog Helle Vingolf tyren ved hornene ved at gennemføre en-til-en samtaler med samtlige af virksomhedens medarbejdere for at få klarlagt, hvorfor virksomhedens miljømæssige procedurer har haltet.

RC Plast aftager produktionsspild fra plastvirksomheder i både Norden, Europa og USA, hvorefter materialet bliver oparbejdet til en råvare, som kan bruges til at fremstille fx bilkomponenter, kasser og havemøbler.

Efterfølgende er der blevet etableret en ny ledergruppe, som har gennemsigtighed og involvering som centrale pejlemærker:

Helle Vingolf forklarer, at hun som ny adm. direktør – i samarbejde med bestyrelsen og ejerne – vil fremme andre værdier end den tidligere ledelse:

– Vores medarbejdere skal være helt trygge ved at gå til ledelsen, hvis de oplever, at noget ikke er i orden. Det har desværre været en udfordring tidligere. Derudover skal vi også være langt bedre til at drage nytte af medarbejdernes værdifulde input fra deres hverdag i produktionen. Derfor er vi også startet på daglige tavlemøder, og alle medarbejdere kan dagligt følge med i udviklingen på udvalgte nøgletal.

Efter de uanmeldte tilsynsbesøg gik RC Plast både i konstruktiv dialog med kommunen og hyrede samtidig en ekstern miljørådgiver til at gennemgå virksomhedens miljøgodkendelse.

Helle Vingolf, adm. direktør i RC Plast, uddyber:

– Det var meget vigtigt for mig, vores bestyrelse og vores ejere at få gjort op med fortidens synder. Derfor har vi været ekstremt optaget af at følge anbefalingerne fra både kommunen og vores eksterne miljørådgiver. I slutningen af året fik vi en positiv tilbagemelding fra Varde Kommune om, at de nu var tilfredse med, hvordan vi havde løst vores forskellige miljøudfordringer.

RC Plast satte naturligvis en brat stopper for udledning af olieholdigt spildevand. Det bortskaffes nu i stedet på lovlig vis. Ligeledes er der indgået en aftale med en anden virksomhed, som nu varetager rensning af RC Plast’ forme og maskindele i en pyrolyseovn.

Kan se lys for enden af tunnelen

Efter et hektisk halvt år i direktørstolen kan Helle Vingolf nu begynde at se fremad:

– I løbet af januar færdiggør vi hovedrenoveringen af vores tredje produktionslinje, og det betyder, at vi bogstaveligt har været alt vores produktionsudstyr igennem. Det har desværre været nødvendigt at udskifte mange dele og foretage omfattende reparationer, hvilket kan ses på vores bundlinje, men nu kan vi se lys for enden af tunnelen.

I løbet af januar er RC Plast i mål med en tiltrængt totalrenovering af virksomhedens tre produktionslinjer.

For ikke at ende i en lignende situation igen har RC Plast ansat en maskinmester, og inden længe kan virksomheden også byde velkommen til en ny udviklings- og procesingeniør.

Helle Vingolf, adm. direktør i RC Plast, siger afslutningsvis:

– RC Plast er i dag et bedre sted end for et halvt år siden, men det er klart, at oprydningsarbejdet har trukket tænder ud. Nu er vi dog der, hvor vi kan begynde at se fremad, hvilket bl.a. betyder, at vi skal have en endnu højere kvalitet ind i vores produktion af genanvendt plast.

RC Plast vil om et halvt års tid præsentere en ny og mere ambitiøs strategi.

Den skal sikre, at virksomheden bliver en stærkere leverandør af genanvendt plast til bl.a. den europæiske bilindustri.