Plastemballage forebygger madspild

Christina Busk

“Der findes store mængder dokumentation for, at plastemballage spiller en markant rolle, når det handler om at forebygge madspild, som er en væsentlig CO2-synder,” skriver Plastindustriens miljøpolitiske chef – Christina Busk – i et debatindlæg i Fyens Stiftstidende.

Del:

Nedenstående debatindlæg af Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, er bragt af Fyens Stiftstidende d. 15. november:

I Fyens Stiftstidende  giver den lokale influencer Maria Vestergaard en række råd til, hvordan man som forbruger kan reducere madspild og sit plastforbrug.

Et af rådene lyder, at forbrugere bør vælge produkter og emballager, der er lavet af andet end plast, og som kan sorteres.

Her mener jeg ikke, at Maria Vestergaard rammer skiven. Der findes store mængder dokumentation for, at plastemballage netop spiller en stor rolle, når det handler om at forebygge madspild, som er en væsentlig CO2-synder.

Plastemballage forlænger fødevarens holdbarhed

Plastemballage om en fødevare har den effekt, at der bliver passet godt på maden og holdbarheden bliver betragteligt forlænget.

For at være mere konkret, så hjælper plastemballagen til at passe på fødevaren og forlænge holdbarheden. F.eks. kan kun 1,5 g plast rundt om en agurk øge dens holdbarhed til 14 dage, og det er under 5 procent af en fødevares miljøbelastning, der stammer fra emballagen.

En af Danmarks førende forskere på området Thomas Fruergaard Astrup, der er professor på DTU, er tidligere blevet citeret (TV2.dk – 27. januar 2017) for følgende:

”Emballage har ikke nogen praktisk betydning, når man udregner den samlede miljøbelastning ved vores madvarer. Den største belastning af miljøet sker i produktionsfasen, og kan man forebygge madspild, har det potentielt store samfundsmæssige gevinster – både miljømæssigt og samfundsøkonomisk.”

Et andet argument til fordel for plastemballagen er, at plast i forhold til alternative materialer – som f.eks. glas og metal – er langt lettere. Andre materialer tungere at transportere, hvilket er skidt for vores CO2-udledning.

Positiv udvikling

I forhold til sortering og genanvendelse af plastemballage oplever vi heldigvis en glædelig udvikling.

Danske plastvirksomheder bliver langt bedre til at designe emballagen, så den bliver lettere at genbruge og genanvende. Her er Odense-virksomheden Plus Pack et glimrende eksempel.

I sommer vedtog Folketinget en ny klimaaftale på affaldsområdet, der betyder, at alle danske forbrugere fremover får mulighed for at sortere plast.

På dette område er Odense Kommune nogle skridt bagud, og vi håber, at når kommunen kommer på banen, bliver det med fokus på kvalitet i plastindsamlingen, så emballager kan blive brugt til at fremstille nye emballager.

Imidlertid er der allerede fuld gang i investeringerne hos genanvendelsesvirksomheder, som indkøber nye anlæg og udvikler nye teknologier, så den øgede mængde plast kan blive genanvendt herhjemme og skabe grønne arbejdspladser.

Ovenstående perspektiver blev ikke bragt på banen i interviewet med influerencen Maria Vestergaard, men det er nødvendigt at bringe nuancer og fakta ind i en debat om plast, der desværre ofte er sort/hvid. Ellers risikerer vi at gøre klimaet en bjørnetjeneste.