Ansvarlig omgang med plast

Erik H. Møller, direktør i Dan-iso A/S, skriver i denne udgave af klummen 'Medlemmerne har ordet': "Lad os stå sammen om at få alle de gode historier frem samt hjælpe vores kunder og forbrugere til ansvarlig omgang med plast."

I denne udgave af ‘Medlemmerne har ordet’ er det Erik H. Møller, direktør i Dan-iso A/S, der er klummeskribent. Han mener, at plastvirksomheder har et særligt ansvar, når det kommer til at ændre plastbranchens image og arbejde med bæredygtighed.

Del:

Nedenstående klumme i Magasinet Plast er skrevet af Erik H. Møller, direktør og ejer af Dan-iso A/S:

Erik H. Møller er direktør og ejer af Dan-iso A/S, som han overtog lederskabet af i 2018. Han er skribent i denne udgave ‘Medlemmerne har ordet’, Plastindustriens faste klumme i Magasinet Plast.

Plast i naturen er noget svineri. Det kan vi nok alle blive enige om. Plast skal håndteres som en ressource, der genbruges og genanvendes.

Når plast ender i naturen, skyldes det menneskers dårlige moral. Din og min moral.

Ifølge Miljøstyrelsen mener over 90 % af danskerne, at det er meget forkert at smide affald. Til trods for det, viser samme undersøgelse, at stort set alle kan finde på at gøre det.

Alle danskere er i udgangspunktet ’velopdragne’. Men vi har en veludviklet forhandlingsmoral, der i forskellige situationer kan gøre os til ’bebrejdere’, som forsvarer os med, at der i forvejen er beskidt. Eller til ’selvretfærdige’ som skyder skylden på fx fraværet af skraldespande.

Den vigtige konklusion er, at vi opfatter os selv som moralske, men at vi forskyder vores moral afhængig af situation og hvilken type affald vi står med. Mon de samme forskydningsmekanismer florerer i plastvirksomhederne?

Handlinger skal gøre en forskel

Plastbranchen er på mange måder ugleset i befolkningen. Det er vores produkter, der flyder i verdenshavene og ender i levende organismer.

Plastindustrien kører i øjeblikket en kampagne, der taler ’Realistisk om plast’ – og stor ros til den. Den er underholdende og informativ og vil helt sikkert medvirke til en mere nuanceret debat om anvendelsen af plast.

Men internt i branchen må vi også tale realistisk om vores egen rolle. Kan vi mere proaktivt medvirke til at ændre brug-og-smid-væk kulturen? Og ændre smid-bare-de-andre-kigger-væk kulturen. Kulørte FN-pins på reverset er kun ’blæredygtighed’, hvis ikke vi med vores handlinger arbejder mod mere bæredygtighed.

Plast har mange fordele

Medlemmerne af Plastindustrien arbejder med mange bæredygtige plasttyper, når de anvendes og genanvendes korrekt.

Hos Dan-iso producerer vi hærdet celleplast i form af PUR og PIR, der har en formidabel isoleringsevne og lang levetid, da det ikke optager fugt eller falder sammen.

Ved anvendelse af PUR- og PIR-isolering reduceres varme- og kuldespildet langt mere effektivt end ved klassiske isoleringstyper, hvilket sparer kloden for unødig CO2-udledning.

Lad os stå sammen om at få alle de gode historier frem samt hjælpe vores kunder og forbrugere til ansvarlig omgang med plast.

’Medlemmerne har ordet’ er en fast klumme i Magasinet Plast, der skrives på skift af forskellige aktører i plastbranchen. Holdninger i klummen er et udtryk for skribentens personlige holdning og ikke nødvendigvis for Plastindustriens officielle politik.