Gæsteblog: Afrikansk landsby vil knække koden for plastaffald

Tropisk klima, palmernes susen, havets brusen og det kridhvide lækre sand mellem tæerne er alt sammen paradisisk på den rene, rene strand i Jambiani på Zanzibars østkyst. Bevæger man sig op i den bagvedliggende landsby er historien en helt anden. Det vil landsbyen lave om på.

Del:

Af Hans Lind, pensioneret journalist med hus på Zanzibar

I Jambiani på Zanzibars østkyst flyder det især med affald af plast. Alle vegne ligger fladmaste emballager, og de bliver liggende år efter år. Landsbyen vil nu knække koden for plastaffald.

Bag initiativet står Jambiani Marine and Beach Conservation (JAMABECO) – en organisation med en håndfuld frivillige ildsjæle, der med få midler kæmper for natur og miljø i deres landsby.

Mohammed Okala, talsmand for JAMABECO fortæller:

– Visionen er, at Jambiani skal være den reneste landsby på Zanzibar. Hvis vi skal nå det mål, skal vi ud over en række praktiske ting omkring organisering af oprydningen, først og fremmest lave om på beboernes holdning til affald og håndtering af plast. Og det er mindst lige så svært her som alle andre steder i verden. Landsbyens beboere er fattige, de fleste familier lever for mindre end 5 USD om dagen.

Borgermøde

Første skridt på vejen mod en affaldsfri landsby har været at afholde en workshop. Her mødte 60-70 landsbyboere op på den lokale skole for at lære om plasts indvirkning på natur og miljø.

JAMABECO havde inviteret en håndfuld meningsdannere til at deltage i borgermødet, så deltagerne i workshoppen fik belyst problematikken ud fra en miljømæssig, sundhedsfaglig og religiøs indfaldsvinkel.

– Et par af de lokale imamer deltog, og deres indflydelse skal man ikke underkende. Hvis de henne i moskeerne fortæller de bedende om plast i relation til natur og miljø, så vil det have en afgørende betydning for at få flyttet holdninger og adfærd blandt landsbyens 8.000 indbyggere, fortæller Mohammed Okala.

Efter en række indlæg blev deltagerne inddelt i grupper, som præsenterede deres ideer. Sammenfattende tegnes et billede af, at beboerne godt er klar over, at et eller andet skal gøres. Som afslutning kunne man skrive sig på som deltager i den kommende uges pilotprojekt, hvor JAMEBECO vil afprøve de smukke intentioner om oprydning i en afgrænset del af landsbyen.

Oprydning

Fra en tidlig søndag morgen, før solen for alvor begyndte at bage, bliver der uden tegn på organisering samlet plast sammen i betydelige mængder. Flest kvinder og børn er i sving, mens mændene mere er samlet omkring arbejdet med at få plasten fragtet videre fra lokale depoter til en losseplads nogle kilometer derfra.

Efter nogle timers indsats er der samlet betydelige mængder plast sammen, som en minilastbil og en motorcykel med ladvogn kan køre på den nærmeste losseplads.

– Vi skal helt klart have organiseret mange flere sække for at imødekomme behovet, men det er meget glædeligt at se, hvor mange familier, der har taget budskabet til sig og deltager i oprydningen. Næste fase bliver så at få organiseret indsamlingen og gøre det nemt for de enkelte familier at komme af med plastaffald på en god måde, fortæller Mohammed Okala.

Han uddyber:

– Vi fik set, at landsbyen er med på vores budskab om, at de har ret til et rent miljø, og at de selvfølgelig selv er en del af ligningen. Nu skal vi følge op med en indsats i skolerne, så skolebørnene får at vide, hvor meget i deres liv og fremtid afhænger af et sundt og godt miljø.

Plastambassadører

Mohammed Okala, talsperson for JAMABECO fortæller:

– Overordnet skal vi organisere en varig plan for håndtering af plast i landsbyen. Her vil vi udstyre hver familie med en solid sæk, som de kan komme deres plastaffald i. En gang om ugen skal de så tage sækken med op til hovedvejen og stille den, hvorefter en lastbil vil fjerne plastaffaldet. Familierne kan så hente en tom sæk samme sted, når lastbilen har været der.

Et andet vigtigt element i en affaldsplan er at få oprettet et korps af plastambassadører. Her er planen at organisere nogle store skoleelever og “udnævne” dem til plastambassadører. De skal så i deres lokalområde sørge for, at der ikke ligger plast og fortælle naboerne om at holde området pænt og rent.

– Hvis vi kan finde økonomien til indkøb af 3000 sække og belønning af korpset af plastambassadører – i form af indkøb af en ny skoleuniform eller et nyt penalhus med indhold, tror vi på, at vi har en varig, enkel og billig model for oprydning i landsbyen, siger Mohammed Okala.