Plastindustrien: Plastemballage-forslag fra EU giver ikke klare grønne gevinster

Et smalt flertal i Folketinget har givet Regeringen mandat til at støtte et EU-budget, hvor en del af Danmarks fremtidige EU-kontingent er baseret på mængden af ikke-genanvendt plastemballage. Plastindustrien mener, at forslaget ikke giver klare grønne gevinster. Tværtimod.

Del:

For at løse dele af de økonomiske udfordringer i kølvandet på Brexit og coronakrisen har Europa-Kommissionen foreslået, at EU’s medlemslande fremover skal betale 0,80 euro pr. kilo ikke-genanvendt plastemballage. Et smalt flertal i Folketingets Europaudvalg har netop givet Regeringen mandat til at støtte op om forslaget.

Baseret på 2016-data fra Eurostat vurderes det, at Danmark bliver pålagt at skulle betale et årligt beløb i omegnen af 107 millioner euro.

Brancheorganisationen Plastindustrien er bekymret for de grønne konsekvenser af forslaget, hvis Danmark vælger at betale regningen ved at pålægge plastemballage en direkte ekstra afgift.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, forklarer:

– Der er mange klimamæssige fordele ved plastemballage, da den er let at transportere, forlænger fødevarens holdbarhed og forebygger madspild, som er en stor CO2-synder. Hvis plastemballage fremover bliver pålagt en ekstra afgift oveni gebyret til det kommende producentansvar, så vil det få mange aktører til at fravælge plasten til fordel for alternative materialer, som kan have en langt større negativ indvirkning på CO2-udledning og ressourceforbrug.

Hun fortsætter:

Vi er helt enige om, at vi skal genanvende mere plastemballage i Danmark, og vores virksomheder knokler for at fremstille emballage, der kan genanvendes. Der er dog også brug for flere betydelige private og offentlige investeringer i infrastruktur til affaldshåndtering. Med det her EU-forslag risikerer vi, at der bliver flyttet midler væk fra de nødvendige investeringer til at dække et hul i EU’s økonomi.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, siger afslutningsvis:

– Det forekommer utidigt ikke at holde fokus på det kommende producentansvar på al emballage, som virkelig kan gøre en grøn forskel. I stedet bruger man energi på at opfinde en helt ny økonomisk anordning, som ikke nødvendigvis sætter mere gang i genanvendelsen, men bare skaber dobbeltregulering uden incitament og skader danske plastvirksomheder.