Ny rekord? Dele til respiratorer blev produceret på 21 dage

DemcAir respiratorsystem som den hollandske virksomhed Demcon er leverandør af.

Vice President Palle Brix fra SP Medical A/S er begejstret. Det er netop lykkedes virksomheden og dens underleverandører at lave 3D-skitser samt producere og levere plastdele til hollandske respiratorer på kun 21 dage. En opgave, der normalt tager op til seks måneder.

Del:

SP Medical A/S fremstiller plastløsninger til medico- og lægemiddelindustrien. Det kan være en omfattende proces med mange arbejdsgange og samarbejdspartnere.

Derfor var virksomhedens Vice President, Palle Brix, en smule skeptisk, da virksomheden blev kontaktet af hollandske Demcon med en usædvanlig forespørgsel: Kunne SP Medical levere dele til respiratorer i Holland på kun 21 dage?

Corona fik alle til at samarbejde om respiratorer

– Vi fik kun en tegning, så skulle vi i gang med at lave 3D-skitser, så vores underleverandør CC Plast kunne fremtage produktionsværktøjerne. Normalt tager sådan et projekt fem-seks måneder, men her havde vi jo en meget stram deadline, forklarer Palle Brix.

Han uddyber:

– Emnetegninger og dokumentation skulle optimeres og tilpasses til den hurtige gennemløbstid. Heldigvis sagde alle vores samarbejdspartnere ja på grund af pandemien. Alle vil jo gerne have de her respiratorer ud på hospitalerne, så de kan redde liv.

Nøglen til succes

Der blev hurtigt oprettet et team af medarbejdere fra SP Medical, CC Plast og Teknologisk Institut til at løse de mange opgaver online via Skype. Der var ikke tid til face-to-face møder.

Emnet var tegnet fra Demcons side, men det skulle modnes til produktion. Tekniske løsninger blev tilpasset til produktionsværktøjerne, opmålingsstrategi med CT scan til verifikation af emnet blev diskuteret, og produkt-specifikation og anden dokumentation blev udviklet undervejs. Alt sammen med en sammenpresset deadline, så mange aktiviteter foregik parallelt.

– Godt og produktivt samarbejde og hurtig eksekvering var nøglen til succes. Døgnets 24 timer blev udnyttet. Men det viste sig, at det gik utrolig fint. Teknologien fungerede perfekt. Alle i teamet mødte frem, også med kort varsel. Det skulle bare lykkes, fortæller Palle Brix.

Færdigt arbejde dagen før deadline

Stor var glæden i SP Medical, da kureren kunne sendes af sted til kunden om natten den fjortende april – dagen før deadline.

Hos kunden, hollandske Demcon, deler man begejstringen. Derfor har Palle Brix modtaget denne mail:

– Hurtighed var afgørende for at lykkes og nå deadline. Samarbejdet mellem Demcon og SP Medical var som et samarbejde på afstand mellem kolleger. SP Medicals team handlede meget hurtigt i et ekstremt dynamisk udviklingssamarbejde om en nøglekomponent af fremragende kvalitet – Thijs den Hertog, Senior Mechanical Engineer – Demcon.

Respiratordele skal på udstilling om Corona-krisen

Men hasteordren har også medført overraskelser. Teknisk Museum vil nemlig bruge respiratordelene i en udstilling om, hvordan kriser som Corona-pandemien og Anden Verdenskrig får opfindsomheden til at blomstre.

Palle Brix er enig i, at kriser styrker både fleksibilitet, samarbejdsånd og opfindsomhed:

– Jeg har været i branchen i fyrre år. Vi gør selvfølgelig altid vores bedste. Og vi har dygtige samarbejdspartnere. Men det her var noget helt specielt. Jeg har aldrig før oplevet, at alt gik lige i hak på den måde. Det viser, at når vi står i en krise, kan vi klare utrolige ting sammen – og så kan vi redde flere liv, slutter han.