De faglærte spiller en afgørende rolle

Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien: "Hvis ikke det var for dygtige faglærte som f.eks. plastmagere, industriteknikere, procesoperatører og værktøjsmagere, så ville det være praktisk talt umuligt at producere værnemidler og andet medicinsk udstyr i Danmark."

Coronavirussens fremmarch har synliggjort, hvor afgørende faglært arbejdskraft er for at holde samfundshjulene i gang. På sigt kan det forhåbentlig få flere til at vælge en erhvervsuddannelse, hvilket vi i høj grad har brug for. 

Del:

Debatindlægget er blevet bragt af Sjællandske Medier (Nordvestnyt m.fl.) den 7/5:

Coronavirussens fremmarch har skabt væsentlige udfordringer – både lokalt og internationalt.

Herhjemme har vi lært at stå sammen på en ny måde, og i den proces har flere og flere fået blikket op for værdien af nogle af de funktioner, som vi ellers tager en smule for givet.

Dette er der mange gode eksempler på, men hvis jeg skal nævne et enkelt, er det, at det er blevet meget synligt, hvor afgørende faglært arbejdskraft er for at holde samfundshjulene i gang.

På sigt kan det forhåbentlig få flere til at vælge en erhvervsuddannelse, hvilket vi i høj grad har brug for.

I øjeblikket knokler danske virksomheder – heraf mange plastvirksomheder – med at fremstille værnemidler som f.eks. visirer, nyseskærme, masker, håndsprit og kitler.

Vi har i Danmark typisk været afhængige af at importere den slags produkter, men pandemien har gjort det nødvendigt at omstille vores hjemlige produktion i løbet af nogle få uger.

Ulstrup Plast i Lynge, Ingemann Components i Bjæverskov og Thermo Fischer Scientific i Roskilde er blot nogle få konkrete eksempler på sjællandske virksomheder, der på imponerende vis er gået forrest, og hvor der bliver knoklet i døgndrift for at kunne følge med efterspørgslen.

Hvis ikke det var for dygtige faglærte som f.eks. plastmagere, industriteknikere, procesoperatører og værktøjsmagere, så ville det være praktisk talt umuligt at producere værnemidler og andet medicinsk udstyr i Danmark.

De faglærte er derfor helt uundværlige, da det er dem, der klargører maskinerne, kender materialerne og har styr på produktionsmetoderne.

Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien

Uden dem ville vi dermed være helt afhængige af udenlandsk produktion, hvilket ikke virker særligt attraktivt i en situation, hvor der nærmest foregår pirateri på det internationale marked for værnemidler.

Optaget på erhvervsuddannelserne faldt desværre sidste år, og generelt er det en stor udfordring at få flere til at vælge en faglært uddannelsesvej.

Derfor håber jeg, at de faglærtes forbilledlige indsats under coronakrisen medvirker til, at flere unge ser værdien i at gennemføre en erhvervsuddannelse i de kommende år.

LÆS MERE: Ny YouTube-film giver unge indblik i plastmageruddannelsen