PlastBlog: Virksomheder knokler for at fremskaffe værnemidler

HN Group er en af de mange danske (plast)virksomheder, som knokler i døgndrift med at producere værnemidler.

“Enkelte aktører i den politiske debat har på det seneste stillet forslag om, at staten fremover skal stå for produktionen af værnemidler. Jeg vælger at tro, at forslaget skyldes, at man helt har overset, hvordan danske (plast)virksomheder knokler i døgndrift for at fremskaffe værnemidler.” I dette indlæg Plastindustriens kommunikationschef, Lars Hall Bæk Farsøe, samlet en lang række cases.

Del:

Forleden foreslog Enhedslisten, at staten fremover skal stå for værnemiddelsproduktion i Danmark.

Det er mig lidt uklart, hvordan det skal gøres i praksis. Måske skal danske virksomheder kunne nationaliseres med et trylleslag? Alternativet kan være at opføre x antal statslige fabrikker, men jeg har desværre ikke kunne få uddybet detaljerne i den politiske udmelding.

I min optik virker forslaget ikke videre gennemtænkt, men det skyldes måske, at partiet ikke er opmærksom på de rigtig mange danske (plast)virksomheder, som i løbet af de seneste uger har omstillet eller øget den indenlandske produktion af værnemidler.

Listen over bidragsydende virksomheder er lang

Derfor har jeg for overblikkets skyld samlet en lang række konkrete virksomhedseksempler, der har været i medierne eller på LinkedIn. Men der er lige et par forbehold.

Listen er på ingen måde udtømmende (!), da en stor gruppe af virksomheder ‘blot’ har fortsat deres produktion af kritisk udstyr til sundhedsvæsenet uden, at det nødvendigvis har været omtalt offentligt.

Ydermere har virksomhederne på listen også massevis af dygtige leverandører, som ikke nødvendigvis er nævnt.

Endvidere er der også langt flere aktører (vi har kendskab til +40 inden for plastområdet), som har meldt ind til myndighederne, at de er parate til at bidrage, hvis der er behov.

Endelig er der selvfølgelig også en lang række virksomheder i andre brancher, som hjælper til med at fremskaffe værnemidler.

Hver enkelt virksomhedscase er uddybet i linksne:

Som I kan se ud af listen, så er det alle slags virksomheder, der byder sig til og udviser samfundssind. Og det gør mig stolt. Rigtig stolt.

Jeg er helt sikker på, at virksomhederne kan indgå i en konstruktiv dialog med sundhedsmyndighederne om at opbygge nogle store nødlagre af værnemidler, når situationen er mere normaliseret.

Det er helt sikkert vejen frem i stedet for, at staten skal til at opbygge en ekspertise (det er både kompliceret, langsommeligt og ressourcekrævende) inden for værnemiddelsproduktion.

Min respekt for og tiltro til de danske virksomheder er stor!