Privat partnerskab vil indsamle og genanvende 50 tons plastfolie i 2020

Nemlig.com distribuerer dagligvarer i blå plastkasser, hvor gennemsigtig plastfolie rummer og adskiller de enkelte varer. Nu skal et nyt samarbejde med Stena Recycling sikre øget plastgenanvendelse.

Genvindingsvirksomheden Stena Recycling og onlinesupermarkedet Nemlig.com har indledt et samarbejde om genanvendelse af plastfolie. Ambitionen er, at de to private virksomheder vil indsamle og genanvende 50 tons plastfolie i Danmark i 2020.

Del:

Danskerne forbruger årligt 100.000 tons LDPE-plastfolie – bl.a. gennemsigtige plastposer, plastemballage, transport- og pakkefolie.

Mens forbruget af plastfolie er højt, er genanvendelsesgraden af plastfolie i Danmark til gengæld lav: hovedparten af plastfolie afbrændes i dag efter blot en enkelt anvendelse, hvilket er en skam. Det er nemlig muligt at spare to kilo CO2 pr. kilo foliemateriale, hvis det genbruges.

Nordens største genvindingsvirksomhed Stena Recycling har derfor indgået et samarbejde med Danmarks største onlinesupermarked Nemlig.com om at øge genanvendelsen af plastfolie.

Genvindingsgrad på 97 procent

Nemlig.com distribuerer dagligvarer i blå plastkasser, hvor gennemsigtig plastfolie rummer og adskiller de enkelte varer: Tørvarer for sig, grønt og frugt for sig, kølervarer for sig osv.

Når de blå plastkasser afhentes, tilbyder chaufførerne at tage den brugte og tomme plastfolie med retur.

Plastfolien sendes efterfølgende til Stena Nordic Recycling Center (SNRC) – et stort plastgenvindingsanlæg i Halmstad.

SNRC er et yderst effektivt anlæg, der genvinder 97% af de ca. 10.000 tons plastaffald, der årligt modtages.

Plastgenvinding hos Stena Nordic Recycling Center i Halmstad.

På SNCR bliver den indsamlede plast finsorteret, behandlet og renset for derefter at ende som pellets, der kan indgå i nye produkter.

Stena Recyclings sender den genvundne plast videre til deres samarbejdspartner Trioplast, der anvender plasten til at producere bl.a. affaldssække, urtepotter og plastkasser.

Lettere genanvendelse kræver designoptimering

Såfremt at plasten skal genanvendes og indgå i nye produkter, er det nødvendigt at plastaffaldet er ensartet og sorteret ordentligt. Derfor er det vigtigt at de plastholdige produkter er designet, udviklet og fremstillet så optimalt som muligt.

Produkterne skal efterfølgende kunne adskilles, sorteres og håndteres i lukkede kredsløb for at materialerne kan genanvendes bedst muligt.

– Også når det handler om plastfolie bør høj kvalitet være det centrale pejlemærke. Cirkulær økonomi skærper kravene til alle led i værdikæden. Vi skal bruge så få og så rene plastsorter som muligt i vores emballage og vores produkter. Hvis vi fokuserer på at sikre høj kvalitet, ændrer vi plastaffald fra spild til en værdifuld ressource, og dermed åbner vi op for langt flere genanvendelsesgrader, fortæller Ulf Arnesson, CEO Stena Recycling A/S.

Ambitionen bag samarbejdet er at vise, at man kan genanvende langt mere plastfolie, hvis flere private partnerskaber iværksætter konkrete initiativer, der bygger på innovation, vilje og faglig indsigt.