Innovationsfonden støtter Aage Vestergaard Larsen A/S i at levere filament til 3D print

Gitte Buk Larsen, forretningsudvikling- og markedsføringschef hos Aage Vestergaard Larsen: "Vi er rigtig glade for støtten fra Innovationsfonden og for, at de tror på ideen, som vil kunne revolutionere materialeforbruget til 3D printere."

Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager går nu i gang med endnu et innovativt projekt – filament til 3D printere. Filament er den ”råvare”, som en 3D printer bruger, når den skal fremstille nye emner.

Del:

Innovationsfonden støtter nu plastgenanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S (AVL) i Mariager med 700.000 kr. til et nyt innovativt projekt – filament til 3D printere.

Filament er den ”råvare” som en 3D printer bruger, når den skal tegne/producere nye emner.

Formålet med projektet er dels at fremstille filament baseret på genanvendt plast i en høj og konsistent kvalitet, og dels at udvikle tilhørende styringsværktøjer til 3D print operatøren, så denne kan indstille printeren på en måde så slutproduktet opnår den ønskede kvalitet.

– Vi er rigtig glade for støtten fra Innovationsfonden og for, at de tror på ideen, som vil kunne revolutionere materialeforbruget til 3D printere. Vi tror da bestemt også selv på ideen, og vi vil alene i opbygningsperioden også selv investere cirka 2 mio. kr. i udviklingsprojektet, som vi forventer at kunne kommercialisere allerede i 2021, fortæller Gitte Buk Larsen, forretningsudvikling- og markedsføringschef hos AVL.

Førende indenfor genanvendelse af plast i Norden

AVL er en af de førende virksomheder indenfor plastgenanvendelse i Norden. I dag videresælger virksomheden genanvendt plast i form af granulat og pulver. Med det ambitiøse projekt vil virksomheden omdanne plastspild til filament som bruges til 3D print.

3D print industrien er i kraftig vækst og parallelt med den hastigt øgede udvikling indenfor 3D print, er der nødvendigt fokus på at kunne bruge genanvendt plast, dels for at mindske miljøaftrykket og dels for at reducere plastaffaldsmængden.

Projektets hovedudfordringer

Som det ser ud nu har projektet tre hovedudfordringer ift. at genanvende plast til 3D filament:

  • For det første er der ingen, der har produceret filament af 100% genanvendt plast.
  • For det andet er der ingen, der har knækket koden til “how to produce” ud fra et datablad.
  • Sidst men ikke mindst, så er der ingen der producerer filament i Danmark.

Gitte Buk Larsen er dog fortrøstningsfuld, hun fortæller:

– Vores samarbejdspartner i projektet, lektor Mogens Hinge ved Aarhus Universitet, har gennem sin forskning påvist, at filament til 3D print er af varierende kvalitet – selv fra samme leverandør og når det er lavet af nyt plast.

Hun fortsætter:

– Generelt efterspørger industrien også dokumentation, brugervejledning og styringsredskaber. Det er denne efterspørgsel AVL med dette projekt vil hjælpe industrien med samtidig med, at AVL som første producent i verden vil fremstille filament baseret på 100% genanvendt plast. Vi har undersøgt mulighederne mht. 3D printning de seneste par år, og vi er glade for Innovationsfondens støtte til projektet, da den gør os i stand til at komme endnu hurtigere på markedet, end vi ellers havde kalkuleret med.