Plastindustrien efterlyser fokus på cirkulær økonomi i nyt lovforslag

Plastindustrien har forfattet et høringssvar i forbindelse med regeringens lovforslag om forbud mod gratis udlevering af bæreposer. Plastindustrien ser positivt på, at lovforslaget retter sig bredt mod det generelle bæreposeforbrug og ikke kun mod specifikke materialer, men savner dog fokus på cirkulær økonomi og øget genanvendelse.

Del:

Regering har fremlagt et nyt lovforslag, der sætter fokus på bæreposer med det formål at forebygge ,at bæreposerne ender i naturen.

Lovforslaget er sendt i høring, hvorfor Plastindustrien har forfattet et høringssvar, som du kan læse her: Høringssvar fra Plastindustrien.

Lovforslaget betyder bl.a., at det bliver forbudt at gratis udlevere bæreposer, uanset materiale og størrelse. Ligeledes bliver det forbudt at udlevere tynde plastbæreposer under 30 mikrometer (µm). Tynde og lette plastbæreposer under 15 µm uden hank er undtaget lovforslagets forbud. Disse meget tynde plastbæreposer er nødvendige til fødevarer af hensyn til hygiejne og forebyggelse af madspild.

Miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk, udtaler:

– Plastindustrien er af den klare opfattelse, at plast er et værdifuldt materiale, som ikke hører til i naturen, og som i videst mulige omfang skal tænkes ind i et cirkulært kredsløb. På den baggrund har vi taget initiativ til bl.a. Forum for cirkulær plastemballage, hvor fokus er at gøre emballageforbruget cirkulært og herigennem gøre Danmark til en international rollemodel for fremtidens plastemballage.

Hun uddyber:

– Dertil er Plastindustrien involveret i en række projekter, der skal øge genanvendelsen samt forhindre, at plasten ender i naturen – bl.a. CIRKLA – Akademi for plastgenanvendelse og Ocean Plastic Forum. Derfor er vi også tilfredse med udkastets overordnede formål om at begrænse plastforurening.

Christina Busk er endvidere tilfreds med, at lovforslaget retter sig bredt og ikke kun mod specifikke materialer, så der dannes grundlag for at kunne vælge det miljømæssigt bedste materiale.

Danmark har styr på plastposerne, men bør stadig fokusere på genbrug

I Danmark er plastposer i naturen sjældent et problem, hvilket også bliver dokumenteret i rapporten ”Forarbejde med henblik på oplysnings- og opmærksomhedskampagne om den skadelige miljøbelastning af letvægtsplastikbæreposer”, der er udarbejdet af The Nudging Company for Miljøstyrelsen.

Ud fra en livscyklusbetragtning har studier vist, at plast ofte er den miljømæssigt bedste løsning, hvilket også gør sig gældende i forhold til brugen af bæreposer i en dansk kontekst. Nedenstående tekst er fra Miljøstyrelsens hjemmeside (marts 2018), i forbindelse med offentliggørelsen af DTU’s videnskabelige rapport ’Life Cycle Assessment of grocery carrier bags’:

”Ved en livscyklusvurdering ser man på den samlede miljøbelastning ved produktion, brug og senere affaldsbehandling af et produkt. Det kan virke overraskende, at plastbæreposer er det mest miljøvenlige valg. Men stofposer belaster miljøet langt mere ved produktionen, fordi bomuldsproduktion kræver mange ressourcer og lægger beslag på et stort areal. Tilsvarende er der ved de andre posetyper forskellige miljøbelastninger, der er større end miljøbelastningen fra plastbæreposer.”

Dermed kan det siges, at Danmark overordnet set har godt styr på plastposerne, men der skal dog ikke være tvivl om, at det er vigtigt at genbruge sin bærepose – uanset materialetype – flest mulige gange, og naturligvis sørge for, at den aldrig ender i naturen, understreger Christina Busk.

Plastindustrien efterlyser fokus på cirkulær økonomi og foreslår etablering af en plastfond

Christina Busk italesætter også, at der mangler et egentligt forslag til fremme af den cirkulære økonomi, på trods af at det nævnes adskillige gange i lovforslaget:

– Cirkulær økonomi nævnes gentagne gange som et bærende element i nærværende forslag. Dog begrænser forslaget sig til at fokusere på mindre forbrug og forebyggelse af plast i naturen, mens grundlæggende elementer som design til genanvendelse og forbedret affaldshåndtering, herunder en ensretning af kommunernes indsamlingssystemer, ikke bringes i spil.

Lovforslaget knytter sig i høj grad til den aktuelle debat om en fordobling af den eksisterende plastposeafgift. Derfor er det vigtigt at nævne den eksisterende plasthandlingsplan, hvor Dansk Erhverv, COOP og andre butikskæder har indgået en aftale om at halvere plastforbruget frem mod 2023.

– Det virker drastisk at foreslå en fordobling af plastposeafgiften uden at tage højde for, hvad der allerede er igangsat af virkemidler og aftaler. Højere plastafgifter vil automatisk føre til brug alternativer materialer, som ikke nødvendigvis er bedre i et grønt perspektiv, hvilket tidligere er blevet belyst i høringssvaret, udtaler Christina Busk.

I stedet foreslår Christina – som hun også tidligere har gjort – at vi etablerer en uafhængig plastfond, der har til formål at understøtte den grønne omstilling. Fonden skal uddele midler til forskning, pilotprojekter og langvarige indsatser, der eksempelvis er drevet af virksomheder, ngo’er, borgergrupper og myndigheder. Det vil give en stor og langsigtet gevinst på miljøområdet.

Du kan læse Plastindustriens høringssvar via dette link.