Debat: Plastemballage forebygger madspild og har flere grønne fordele

Lars Friis Farsøe, kommunikationschef i Plastindustrien, skriver i dette debatindlæg om forebyggelse af madspil og de grønne fordele man kan opnå ved brug af plastemballage.

“Plastemballagen er langt bedre end sit ry, da den har mange grønne fordele, men vi skal selvfølgelig i samarbejde sikre, at vores plastforbrug bliver mere bæredygtigt,” skriver Plastindustriens kommunikationschef – Lars Friis Farsøe – i et debatindlæg i Helsingør Dagblad.

Del:

Nedenstående debatindlæg af Lars Friis Farsøe (kommunikationschef i Plastindustrien) er bragt i Helsingør Dagblad den 2. september:

Plastemballagen er i fokus i Helsingør Dagblads leder den 30. august, hvor lederskribenten argumenterer for, at det var bedre dengang, hvor frugt og grønt i supermarkedet ikke var pakket ind i plast.

Jeg vil gerne udfordre den påstand og i stedet argumentere for, at vi af hensyn til klima og miljø har gavn af at pakke vores fødevarer ind i en smart plastemballage.

I øjeblikket er der meget debat om madspild, som er en af de store CO2-syndere. Plastemballage spiller en central rolle i vores bestræbelser på at forebygge madspild, hvilket Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad, også fremhævede under vores fælles debatarrangement på Folkemødet på Bornholm i juni.

For at være mere konkret så hjælper plastemballagen til at passe på fødevaren og forlænge holdbarheden. F.eks. kan kun 1,5 g plast rundt om en agurk øge dens holdbarhed med 14 dage, og det er under 5 pct. af en fødevares miljøbelastning, der stammer fra emballagen.

Mindre madspild er en stor gevinst for samfundet

En af Danmarks førende forskere på området Thomas Fruergaard Astrup, der er professor på DTU, er tidligere blevet citeret (TV2.dk – 27. januar 2017) for følgende:

”Emballage har ikke nogen praktisk betydning, når man udregner den samlede miljøbelastning ved vores madvarer. Den største belastning af miljøet sker i produktionsfasen, og kan man forebygge madspild, har det potentielt store samfundsmæssige gevinster – både miljømæssigt og samfundsøkonomisk.”

Et andet argument til fordel for plastemballagen er, at plast i forhold til alternative materialer – som f.eks. glas og metal – er langt lettere. Derfor er andre materialer tungere at transportere og kan være væsentligt mere ressourcekrævende at fremstille, og det er skidt for vores CO2-udledning. Det er også et argument for, hvorfor lederskribentens forslag om en ekstra afgift på plastemballage vil være at gøre miljø og klima en bjørnetjeneste.

Industrien har fokus på genanvendelse

Til gengæld er både lederskribenten og jeg helt enige om, at der skal langt mere fokus på bæredygtighed og genanvendelse.

Derfor investerer danske emballagevirksomheder i øjeblikket også rigtig mange ressourcer i at designe produkter, der langt nemmere kan genbruges og genanvendes – bl.a. ved hjælp af en ny designmanual.

Industrien kan dog ikke gøre forskellen alene. Der er også brug for forbrugernes opbakning til at sortere affald, og kommunerne kan med fordel ensarte de mange forskellige affaldsindsamlinger, der i dag udgør en barriere for øget plastgenanvendelse.

Plastemballagen er langt bedre end sit ry, da den har mange grønne fordele, men vi skal selvfølgelig i samarbejde sikre, at vores plastforbrug bliver mere bæredygtigt.