Plastindustrien nuancerede holdninger på Folkemødet 2019

Plastindustrien var igen i år med på Folkemødet, og 2019-versionen overgik sig selv med hensyn til antallet af plastarrangementer. Det var særligt emnerne cirkulær økonomi, genanvendelse, bioplast og plast i havet, der blev debatteret. Her kan du læse mere og se billeder samt tweets fra Plastindustriens deltagelse i Folkemødet.

Del:

Allinge på Bornholm var i juni måned for niende år i træk samlingspunktet for over 100.000 deltagere med interesse for politik og demokrati.

Plastindustrien havde igen i år et tætpakket program, og både adm. direktør Thomas Drustrup og miljøpolitisk chef Christina Busk repræsenterede brancheforeningen ved flere arrangementer.

Plastindustrien selv stod for at planlægge og facilitere to arrangementer. Det ene, ‘Dilemmadebat – er plast en løsning eller en udfordring?’, fandt sted torsdag d. 13. juni, og det andet, ‘Mød en ond plastlobbyist og en frelst treehugger’, fandt sted lørdag d. 15. juni.

Folkemødets helt store højdepunkt på plastområdet var torsdagens ’Dilemmadebat’, som foregik i Verdensmålenes Telt. Foran et stort publikum diskuterede panelet temaer såsom emballage, forebyggelse af madspild, bioplast/ bionedbrydelig plast, genanvendelse, reduktion af plastforbruget og plast i havet.

Dilemmadebat flyttede publikums holdninger

Hensigten med arrangementet var at nuancere debatten om plast og fremhæve fakta og viden på området. Publikum blev undervejs inddraget i debatten via afstemninger, hvor de kunne tilkendegive deres holdning til de forskellige emner før, at emnerne blev drøftet af ekspertpanelet. Debatten resulterede i, at flere af de fremmødtes holdninger blev udfordret og rykket.

Publikumsdeltagerne var eksempelvis først enige om, at industrien bør bruge mere bionedbrydelig plast, mens deltagerne i panelet var enige om, at det ikke er en mere miljørigtig løsning, da det som udgangspunkt ikke nedbrydes i naturen. På samme måde ønskede flere blandt publikum først at afskaffe plastemballage, hvorimod paneldeltagerne enstemmigt afviste den idé.

– Det er godt at opleve, at vi når i mål med at nuancere emnet plast og udfordre folk på deres holdninger. De fremmødte var tydeligvis nysgerrige og engagerede i plastdebatten, og det var væsentligt, at vi i panelet kunne tilføre fakta om plastens fordele og ulemper, fortæller adm. direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup.

Dialog om løsninger og øget genanvendelse

Lørdag mødte nysgerrige deltagere op til en uformel rundbordssamtale og diskuterede plast og lobbyisme med Christina Busk, Plastindustriens egen miljøpolitiske chef, og Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening.

De fremmødte var blandt andet interesserede i genanvendelse, affaldspolitik og de to organisationers samarbejde. I forlængelse heraf kunne Plastindustrien og Danmarks Naturfredningsforening fortælle om den fælles indsats for at ensrette affaldssorteringen på tværs af kommunegrænserne for dermed at øge plastgenanvendelsen.

Læs mere om Plastindustriens deltagelse ved øvrige arrangementer her.

Tweets og billeder fra Folkemødet 2019