Forskningssamarbejde baner vejen for grønnere LEGO klodser

Lektor ved institut for ingeniørvidenskab Mogens Hinge, kemiingeniør og ph.d.-studerende Emil Andersen, senior projektleder ved LEGO René Mikkelsen.
Lektor ved institut for ingeniørvidenskab Mogens Hinge, kemiingeniør og ph.d.-studerende Emil Andersen og senior projektleder ved LEGO René Mikkelsen. Fotograf: Søren Kjeldgaard.

Et forskningsprojekt ved Aarhus Universitet har kortlagt nedbrydningsprocesserne for en gruppe plastmaterialer, der har et bæredygtigt potentiale som fremtidens LEGO klodser.

Del:

Forskere fra forskningsgruppen Plastic and Polymer Engineering ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, har i samarbejde med LEGO Group kortlagt nedbrydningsprocessen for en gruppe plastmaterialer, der har et bæredygtigt potentiale som fremtidens LEGO klodser.

Konklusionen er, at hverken vand, ilt, barnesavl eller andre mekanismer nedbryder plasten. Den nye, bæredygtige plast nedbrydes udelukkende som følge af fysisk ældning, f.eks. ved varmepåvirkning. Resultaterne er netop publiceret i forskningsjournalen Royal Society of Chemistry.

Det baner vejen for at introducere grønnere LEGO klodser, og koncernen arbejder generelt hen imod at erstatte de nuværende plastmaterialer med et holdbart, bæredygtigt alternativ i 2030 – det bliver oplyst i pressemeddelelsen fra Aarhus Universitet.

– Vi har nu kortlagt nedbrydningsmekanismen for en gruppe af grønne polymerer, som kan bruges i plastiklegetøj i dag. Matchet med brugernes forbrugscyklus kan vi nu således forudsige, hvor lang tid det tager at nedbryde materialet i en sådan grad, at kvaliteten ikke længere lever op til kravene. LEGO klodser holder sig godt og de nye klodser af bæredygtige og grønne materialer skal holde lige så godt, siger kemiingeniør og ph.d.-studerende Emil Andersen.

Kemiingeniør og ph.d.-studerende Emil Andersen
Kemiingeniør og ph.d.-studerende Emil Andersen: “Formålet med projektet er at gøre fremtidens LEGO klodser bæredygtige – enten ved at bruge genbrugsplast eller biobaseret plast som eksempelvis sukkerrør.” Fotograf: Søren Kjeldgaard.

Høje ambitioner for bæredygtige LEGO klodser

LEGO Koncernen lancerede i 2018 sine første produkter fremstillet i bioplast (sukkerrør) som led i en større 2030-plan for samtlige kerneprodukter i koncernens sortiment – inklusiv emballage produceret af bæredygtig plast.

– I over 60 år har vi brugt den samme plastik, som indgår i de fleste af vores LEGO produkter. Vi ved, det virker, og vi ved, klodserne holder, men vi vil gerne være endnu bedre til at analysere holdbarheden af vores produkter. Vi indgik i samarbejde med Aarhus Universitet for at finde den dybdegående forståelse for, hvorfor tingene virker, og hvordan vi finder nye ting, der virker lige så godt, siger René Mikkelsen, senior projektleder ved Materials R&D hos LEGO.

Emil Andersen, kemiingeniør og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, supplerer:

– Formålet med projektet er at gøre fremtidens LEGO klodser bæredygtige – enten ved at bruge genbrugsplast eller biobaseret plast som eksempelvis sukkerrør. Men det er en ’non-negotiable characteristic’, at fremtidens LEGO klodser skal holde lige så godt som fortidens. Derfor er der ikke tale om, at klodserne skal være bionedbrydelige. Det er holdbare, højkvalitets produkter, som kunne levere mange års gode legeoplevelser.

For Emil Andersen handler det i høj grad ligeledes om at bane vejen mod en mere bæredygtig produktion – ikke kun hos LEGO, men hos tilsvarende virksomheder.

Kemiingeniør og ph.d.-studerende Emil Andersen, lektor ved institut for ingeniørvidenskab Mogens Hinge, senior projektleder ved LEGO René Mikkelsen.
Kemiingeniør og ph.d.-studerende Emil Andersen – lektor ved institut for ingeniørvidenskab Mogens Hinge – senior projektleder ved LEGO René Mikkelsen. Fotograf: Søren Kjeldgaard.