POCA Glasfiber er genopstået som en sand Fugl Føniks

Betina Petersen Marker og Erik Marker står i spidsen for POCA Glasfiber, der blev etableret i 1967 af Poul Erhardt Petersen.

Den 3. april 2017 oplevede Betina Petersen Marker og Erik Marker deres værste mareridt, da POCA Glasfiber i Hedensted brændte ned til grunden. Det slog imidlertid ikke ægteparret ud. Tværtimod. I dag er fabrikken genopbygget – endda i en større og bedre version.

Del:

– Fabrikken er stort set brændt ned. Brandvæsnet slukker selvfølgelig ilden, men fabrikken er stort set væk. Det bliver rigtig svært at starte virksomheden igen. Det er jo forme og alt muligt, der er gået tabt.

Citatet stammer fra om aftenen den 3. april 2017, hvor Erik Marker blev interviewet af Vejle Amts Folkeblad.

Erik Marker driver – sammen med sin hustru Betina Petersen Marker – POCA Glasfiber i Hedensted, der den skæbnesvangre aften brændte ned til grunden. Virksomheden producerer bl.a. både og specialfremstillede glasfiberemner.

Betina Petersen Marker husker tydeligt, hvordan hun reagerede, da hun fik meldingen om, at den daværende fabrik stod i flammer:

– Det handlede bare om at komme hurtigst muligt derud, så vi kunne danne os et overblik. Hvad var der sket? Var der noget, som kunne reddes? Desværre var branden altomfattende.

Hun fortsætter:

– Men hvis man skal tage de positive briller på, så var der heldigvis kun sket materielle skader, da alle havde fået fri, da branden brød løs. Jeg må dog erkende, at det har været nødvendigt at pudse de positive briller nogle gange efterfølgende.

Vi skulle smøge ærmerne godt op og komme i gang

Selvom situationen så mere end håbløs ud i dagene efter branden, var der ingen slinger i valsen i forhold til, hvorvidt virksomheden skulle genopbygges.

Den 3. april 2017 nedbrændte POCA – dagen efter begyndte arbejdet med at genopbygge virksomheden. Brandårsagen er aldrig blevet opklaret, men politiet har dog konkluderet, at den ikke var påsat.

Betina Petersen Marker erindrer:

– Erik og jeg var helt enige om, at vi skulle genopbygge POCA. Virksomheden har eksisteret siden 1967, og den er en stor del af vores liv, så det var utænkeligt at kaste håndklædet i ringen. Der var kun en vej frem – nemlig at smøge ærmerne godt op og komme i gang.

Som sagt så gjort. En vigtig prioritet for ægteparret var, at de hurtigst muligt ville igangsætte genopbygningen af fabrikken samtidig med, at virksomheden efter bedste evne skulle fortsætte med at servicere kunderne.

Allerede dagen efter branden lejede POCA Glasfiber derfor et nærliggende kontor, hvor de kunne informere medarbejderne og tage hul på rejsen mod opførelsen en ny fabrik.

Betina Petersen Marker forklarer:

– Det var utrolig vigtigt for os at komme hurtigst muligt i gang igen, da vi både skulle holde fast i vores kunder og i vores dygtige medarbejdere. Vi mistede mange modeller/skabeloner under branden, så medarbejdernes viden og kompetencer var helt afgørende for os. De skal alle have en kæmpe ros for deres fantastiske indsats.

En større og bedre fabrik har set dagens lys

I juli 2018 kunne POCA Glasfiber slå dørene op til en ny fabrik på adressen Ndr. Fabriksvej 9 i Hedensted.

Henover vinteren har POCA Glasfiber arbejdet på udviklingen af to nye bådmodeller, der er klar til levering i løbet af maj måned.

Nu råder virksomheden over 4.300 kvm., hvilket er større end tidligere. Som noget nyt er der også blevet plads til et motorværksted i den nye fabrik.

– Før fik vi monteret motorer udenbys, men nu får vi det hele samlet. Vi kan både montere og servicere i samme bygning. Det er også nødvendigt, fordi der kommer flere og flere installationer i vores både. Nu har vi det hele samlet under ét tag, og det har stor betydning for os, at vi kan lave alt i huset og følge hver enkelt båd. Kunderne kan nu rulle ud af hallen med en sejlklar båd, hvor han/hun bare skal dreje nøglen, siger Betina Petersen Marker.

Hun fortsætter:

– Som årene er gået, så er bådmodellerne vokset. Derfor var det oplagt at udvide produktionsarealet, da vi havde muligheden. Når det drejer sig om glasfiberløsninger, så er vi tit med hele vejen fra kundens ide til et færdigt produkt. Vores styrke er, at vi kan følge hvert enkelt emne 100% fra start til slut.

Med 4.300 kvm. er den nye fabrik større end den gamle, og det har bl.a. givet plads til et nyt motorværksted. POCA kan levere en 100% sejlklar båd fra produktionshallen.

Afslutningsvis fortæller Betina Petersen Marker:

– Vi får et smil på læben af at møde ind på arbejde i de nye bygninger. Det er ingen hemmelighed, at det har været en utrolig hård proces at genopbygge POCA, men det har været det hele værd.