Nye tal: Stort fald i antallet af plastmagerelever – behov for handling for at vende udviklingen

Antallet af elever, der starter på en uddannelse til plastmager, er næsten halveret på fire år, viser en opgørelse foretaget af Plastindustrien. Det udgør en stor udfordring for virksomhederne, mener brancheorganisationen, der opfordrer medlemmerne at bidrage yderligere til arbejdet med at finde fremtidens plastmagere.

Del:

LÆS OGSÅ: Få hjælp til at finde den bedste plastmagerelev

2015 var et rekordår for plastmageruddannelsen. Her startede i alt 105 elever på uddannelsen – flere end nogensinde før. Siden da er tallet desværre faldet. I 2018 var det nede på 62 og altså næsten halveret.

Det viser en samlet opgørelse over optag på plastmageruddannelserne på Den jydske Haandværkerskole og AMU Syd, som Plastindustrien har foretaget.

Det er en stærkt bekymrende udvikling, mener Plastindustrien – de danske plastvirksomheders brancheorganisation. Søren Ulstrup, formand for Plastindustrien og adm. direktør i Ulstrup Plast A/S, siger:

– Vores medlemsundersøgelse viser år efter år, at manglen på faglærte udgør en af branchens helt primære bremser for vækst. Plastmageruddannelsen er branchens vigtigste erhvervsuddannelse. Derfor har vi brug for at hæve optaget markant, hvis ikke manglen på dygtige faglærte skal udvikle sig til en helt akut problemstilling for vores virksomheder.

 

 

De dage er ovre, hvor man bare kunne forvente, at dygtige unge ville komme og banke på døren af sig selv. Vil du have dygtige elever, så kræver det nu en indsats. Et god sted at starte er ved at slå sine ledige lærepladser op.

Søren Ulstrup, formand i Plastindustrien og adm. direktør i Ulstrup Plast

 

Plastindustrien i opfordring til sine medlemmer: Slå de ledige lærepladser op!

Plastindustrien har sammen med AMU Syd og Den jydske Haandværkerskole gennem flere år kørt Bliv plastmager-kampagnen, der har markedsført uddannelsen til målgruppen af potentielle elever. Mange tusinde unge har mødt kampagnen gennem Facebook, Snapchat og andre digitale medier.

Men det faldende optag viser, at tiltagene ikke slår til. Derfor opfordrer Plastindustrien nu sine medlemmer til at gå aktivt ind i kampen for at finde de kommende plastmagerelever ved at slå langt flere lærepladsstillinger op og tilbyder at hjælpe på flere områder.

– Vi mangler ikke praktikpladser på plastmageruddannelsen. Men vi mangler flere virksomheder, der gør en større en indsats for selv at finde deres kommende plastmagerelev. De dage er ovre, hvor man bare kunne forvente, at dygtige unge ville komme og banke på døren af sig selv. Vil du have dygtige elever, så kræver det en indsats. Et god sted at starte er ved at slå sine ledige lærepladser op på praktikpladsen.dk og ved at gøre brug af Plastindustriens tilbud om at hjælpe med at sprede opslagene, siger Søren Ulstrup.

Plastindustrien kan sprede opslagene ud til mange tusinde unge

Plastindustrien understøtter virksomheder, der ønsker at slå praktikpladser op på flere måder og sikrer, at opslagene når ud til de unge via Facebook og andre digitale medier. Udfyld formularen nederst på side – og så er du i gang.

Søren Ulstrup siger:

– Stillingsopslag for praktikpladser er helt fantastisk måde at vise de unge, at vi gerne vil dem og samtidig vise de helt konkrete karrieremuligheder, som vores branche kan tilbyde. Flere opslåede praktikpladser vil derfor helt afgjort være med at sikre flere elever, og derfor hjælper Plastindustrien i processsen. Derudover er det også en stor fordel for den enkelte virksomhed, der får flere kandidater at vælge imellem og dermed større chancer for at finde den ideelle kandidat.

Foruden praktikpladsopslag er der mange andre muligheder for den enkelte virksomhed for at sikre, at sikre dygtige elever. Mange har fx gode erfaringer med at engagere sig i samarbejde med lokale folkeskoler om praktikforløb for de ældre klasser, og man kan åbne sine døre for beboerne i området – i det hele taget tænke i nye baner der skaber positiv opmærksomhed omkring ens virksomhed. Bl.a. for at dele disse gode erfaringer har Plastindustrien taget initiativ til et nyt netværk for branchens uddannelses- og HR-ansvarlige.

TILMELD DIG: Kick off i vores nye HR- og uddannelsesnetværk: Hvordan rekrutterer vi dygtige ansatte nu og i fremtiden?

Flere faktorer skyld i det faldende optag

Det faldende antal plastmager har flere årsager. Generelt er antallet af unge, der starter på erhvervsuddannelse, faldet i perioden, fordi ungdomsårgangene bliver mindre. Samtidig er beskæftigelsen i samfundet steget markant, hvilket betyder, at færre ledige søger mod uddannelse, ligesom der generelt er en større konkurrence omkring de dygtige unge.

Og så har EUD-reformen fra 2015 skabt vanskelige forhold for uddannelser, der som plastmageruddannelsen kun kan tages få steder i landet. Reformen betyder nemlig, at de unge, der kommer direkte fra folkeskolen, skal tage erhvervsuddannelsernes første grundforløb (GF1) på deres lokale erhvervsskole. Det har resulteret i, at kun meget få plastmagerelever i dag kommer direkte fra folkeskolen modsat tidligere, hvor de helt unge elever udgjorde en væsentlig andel af holdene på Den jydske Haandværkerskole.

LÆS OGSÅ: Reform bremser tilgang til uddannelse (eksternt link)

– Vi kan godt forklare det faldende optag med en række faktorer, som vi desværre ikke har kunne påvirke. Det ændrer bare ikke på vores bundlinje: At vi har langt færre elever, end vi godt kunne tænke os, og det er vi nødt til at have vendt, siger Søren Ulstrup.

Ønsker du hjælp til at finde din næste plastmagerelev?

Vil du have hjælp til at formulere og opslå en plastmager-lærepladsstilling? Så udfyld formularen her. Vi hjælper med at formulere opslaget og slå det op relevante steder.
  Udfyld gerne flere!
  Hvis I er fleksible ift. opstart, kan flere felter kan udfyldes.
 • Giv os noget tekst om din virksomhed, som vi kan bruge i et praktikpladsopslaget. Fx hvad producerer I, hvad kendetegner jer som arbejdsplads, hvad kan I tilbyde jeres elever mv. Har I et færdigt opslag, kan det også indsættes her.
 • Fx billeder fra din virksomhed, logo eller lignede, som vi kan bruge i formidlingen af praktikpladsopslaget. Har du et færdigt opslag, kan du også uploade det her.
  Slip fil her eller
  Max. file size: 64 MB.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.