Plastproducent skærper fokus på miljøvenlig fødevareemballage

Den danske plastvirksomhed SKY-LIGHT har specialiseret sig i produktion af emballager og folier til fødevarer lavet af helt op til 100 procent genanvendt PET plast. For at kunne fokusere, har SKY-LIGHT derfor valgt at sælge den del af virksomheden, der producerer bakker i polystyrén til gartnerier og havebrug.

Del:

Plastbranchen står højt på dagsorden, hvor billeder af plastaffald i naturen konstant pryder både aviser, tv og sociale medier. Hos SKY-LIGHT i Varde har de anerkendt problemet med de store mængder plast, som ikke bliver sorteret og behandlet rigtigt, men efterlyser en mere nuanceret og fakta baseret debat.

Plast skal ikke afskaffes, men det skal ikke ende i naturen

– Der er en tendens til at tro, at løsningen på de store mængder plast, der ender som affald i naturen, er at minimere eller helt forbyde brugen af plast. Vi gør stilfærdigt opmærksom på, at problemet egentlig ikke er selve plasten, men måden det bliver bortskaffet, når vi som forbrugere er færdige med det, siger direktør hos SKY-LIGHT, Søren Kjær Larsen.

Samtidig understreger han, at en afskaffelse af plast vil have andre negative konsekvenser.

– Plast er for eksempel uundværligt til indpakning af fødevarer. Hvis ikke, vi havde plastemballager og folier til det formål, ville mængden af madspild stige eksplosivt, siger han med henvisning til et andet aktuelt emne i den offentlige debat.

Hos SKY-LIGHT arbejder man på at optimere andelen af genanvendt plast i netop fødevareemballager, uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden.

– I dag er vores teknologier til genanvendelse så veludviklede, at vi kan producere fødevaregodkendte emballager og folier af helt op til 100 pct. genanvendt plast. Vi er blandt få virksomheder i Europa, som har en produktionsproces, godkendt af EU, som gør det muligt at benytte genanvendte plastflasker, i fødevaregodkendte produkter, fortæller Søren Kjær Larsen og forklarer yderligere:

– Vi bruger også mange ressourcer på at indsamle produktionsspild, fra både vores egen og vores kunders produktion, så vi i dag kan tilbyde fødevaregodkendte emballager og folier med markedets højeste andel af genbrugsplast.

Sælger del af virksomheden for at skærpe fokus

Indsatsen for at optimere genanvendelse i plastprodukter, kræver en omfattende logistik, en udførlig kvalitetskontrol samt et skarpt fokus.

Derfor har SKY-LIGHT valgt at sælge den del af virksomheden fra, der ikke er orienteret mod fødevarer, nemlig produktion af bakker til gartnerier og havebrug. Det forklarer Søren Kjær Larsen:

– Det er et naturligt skridt i vores indsats for at udvikle de mest bæredygtige emballager og folier til fødevarer. Vi vil blive ved med at være de absolut bedste på dette område, og vi går forrest i kampen for at genanvende så meget plast som muligt med så høj kvalitet som muligt. Derfor koncentrerer vi nu helt og holdent virksomhedens ressourcer på dette.

Det er den hollandske plastvirksomhed Desch Plantpak, der har købt SKY-LIGHT’s bakkeproduktion og det tilhørende kundekartotek.

– Det har været vigtigt for os at finde en køber, der ligesom os har fokus på miljø og genanvendelse. Det har Desch Plantpak, og virksomhedens motto er da også We care about your plants and our planet. Salget har været forberedt længe, og SKY-LIGHT har løbende tilpasset både produktionen og organisationen mod nye aktiviteter indenfor fødevareemballage. Derfor kommer salget ikke til at betyde fyringer hos virksomheden i Varde, siger Søren Kjær Larsen.