Nye muligheder for brandtest af plast

Plast på f.eks. kørestole og dialyseudstyr, i elektronik, i tog og på fly stiller krav til plastmaterialers brandbarhed – og dermed til de metoder og standarder, man tester efter. DBI kan nu teste mindre elementer efter bl.a. UL 94-standarden.

Del:

For at øge sikkerhedsniveauet for en lang række produkter har DBI (Dansk brand- og sikringsteknisk  institut) netop taget en ny prøvestand i brug på deres brandlaboratorium.

Her det bl.a. muligt at teste brandrisikoen i små elementer af plast, gummi, tekstil og andet brandbart materiale.

– Vi tester f.eks. mindre enheder til elektronik, såsom skærme, opladere og computere. Og også i medicinalindustrien er der behov for tests. Derudover samarbejder vi med flere leverandører til togindustrien, når komponenter som knapper, lister, håndtag og andre smådele til tog skal testes, fortæller Lina Ivar Andersen, der er produktansvarlig på materialelaboratoriet hos DBI.

Alt kan testes

Ifølge Lina Ivar Andersen er det faktisk kun fantasien – og komponentstørrelsen – der sætter grænser for, hvilke komponenters brandbarhed der kan testes i DBI’s nye prøvestand.

Det giver også nye muligheder i forhold til industrier, hvor mennesker kan være særligt udsatte – enten pga. manglende mobilitet som i sundhedssektoren eller pga. begrænsede flugtmuligheder som i transportsektoren.

– Med den nye prøvestand kan vi nu påtage os en række opgaver, så danske komponentleverandører ikke behøver at søge mod udlandet for at finde et uafhængigt testlaboratorium, siger Lina Ivar Andersen og tilføjer, at DBI’s laboratorium er den eneste uafhængige facilitet i Danmark.

Selve prøvestanden består at et skab med bunsenbrændere, der kan tilpasses de forskellige standarders krav. Alle brandtests kan gennemføres efter UL 94-standarden, som er en amerikansk standard, der bl.a. bruges til at teste mindre enheder af plastik.

UL 94 sidestilles i dag med en række andre standarder, og Lina Ivar Andersen slår fast, at prøvestanden naturligvis kan teste op til standarder i både ISO- og IEC-serierne.