Plastindustrien: EU-skat på plastaffald er en dårlig idé

EU Kommissionen lægger op til at øge sit budget efter Brexit og foreslår i den forbindelse, at alle medlemslande skal betale en ny skat for hvert kilo plastemballage, som landene ikke genanvender. Plastindustrien mener ikke, det er en holdbar løsning og vurderer også, at forslaget næppe kan realiseres.

Del:

EU-Kommissionen fremlagde i går sit forslag til budget for perioden 2021 til 2027 – det første budget, efter Brexit. Her lægger Kommissionen op til at øge budgetrammen, og at de enkelte medlemslande dermed skal aflevere flere penge til EU. Det sker trods et ønske fra Danmark og flere andre lande om netop ikke at øge budgettet.

EU-Kommissionen foreslår i den forbindelse en ny plastafgift som finansieringskilde. Afgiften skal udregnes på grundlag af den mængde af plastemballage, der ikke genanvendes i hver medlemsstat på 0,8 euro per kilo. Det møder kritik fra Plastindustrien.

– Vi støtter ambitionen om, at vi skal genanvende langt mere plast – også fra emballage. Det arbejder vi for på flere fronter. Men vi bakker også fuldt og helt op om den danske regerings linje i diskussionen om EU’s budget: Et mindre EU skal betyde et mindre budget, og det er en virkelig dårlig idé at opfinde nye afgifter og skatter i stedet for at prioritere sine udgifter, siger adm. direktør Thomas Drustrup.

Thomas Drustrup siger videre:

– Uanset hvordan man finder ud af at implementere en sådan afgift, så vil regningen i sidste ende havne hos forbrugeren og skatteborgeren i form af dyrere produkter, øgede affaldsgebyrer eller lignende. Jeg tvivler virkelig på, at der er opbakning i befolkningen til at betale for, at EU vil øge sine udgifter.

Usandsynligt at forslaget går igennem

Afgiften, som den er beskrevet i det nuværende udspil, vil give Danmark en ganske betydelig ekstraregning til EU. Regningen vil dog forholdsmæssigt være meget større i nogle af de mindre velstående EU-lande, hvor genanvendelsesprocenterne er lavere. Det er blandt årsagerne til, at Plastindustrien vurderer, at forslaget næppe er muligt at gennemføre.

Thomas Drustrup siger:

– For at udspillet skal blive til virkelighed, kræver det enstemmighed i EU’s Ministerråd. Det vil virkelig komme bag på mig, hvis det er mulig at samle alle EU’s lande omkring denne afgift, som vil ramme hårdt rundt omkring i Europa.