Billede er fra Dancop A/S.

Ny analyse: Massiv fremgang i plastbranchen trods færre ansatte

En ny analyse viser stor fremgang i den danske plastbranche, hvor både omsætning og eksport stiger markant. Det sker trods en faldende beskæftigelse. Plastindustrien glæder sig over den positive udvikling, men ærgrer sig også over, at det ikke er muligt at veksle fremgangen til flere jobs. Høj skat og mangel på arbejdskraft kan bremse udviklingen, advarer brancheorganisationen.

Del:

– Med denne analyse kan vi konstatere, at plastbranchen i Danmark er midt i en meget positiv udvikling.

Sådan udtaler Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien på baggrund af branchens egen analyse, der netop er udgivet.

DOWNLOAD: Tal og tendenser 2018: Plastindustriens bidrag til vækst og beskæftigelse i Danmark

LÆS MERE: Plastbranchen i tal

Analysen viser, at branchens omsætning siden 2009 er steget med 26 pct. En stor del af forklaringen på denne fremgang er, at plastbranchens eksport er steget eksplosivt de senere år, så de danske virksomheder nu sælger 50 pct. mere til udlandet sammenlignet med 2009.

– Vi har i nogle år efter krisen ikke helt kunne følge den vækst, som dansk fremstillingsindustri og europæisk plastindustri har oplevet. Men de nye tal viser, at vi nu igen er på omgangshøjde. Det skyldes bl.a., at danske plastvirksomheder lige nu vinder nye markedsandele over hele verden i et virkelig imponerende tempo. Det er en helt fantastisk udvikling, der også lover rigtigt godt for fremtiden, udtaler Thomas Drustrup.

Færre ansatte skaber mere

Den øgede omsætning i plastbranchen sker på trods af en faldende beskæftigelse. Siden 2009 er der blevet 19 pct. færre jobs i branchen. Færre ansatte skaber altså mere i den danske plastindustri.

Ifølge den administrerende direktør Thomas Drustrup kan det til dels forklares ved, at Plastindustrien har benyttet sig af de muligheder som automatiseringen har givet:

– Plastbranchen er i stand til at skabe mere med færre personer. Det tyder på høj produktivitet, og at vi har været gode til at imødekomme de muligheder som automatisering har givet os. Det er positivt.

Høj skat og mangel på arbejdskraft kan bremse udviklingen

Tilbagegangen i antal jobs giver dog også anledning til panderynker i Plastindustrien. Analysen viser nemlig, at plastvirksomheder over hele Europa ansætter mange nye folk i disse år. Den faldende beskæftigelse i plastbranchen er altså et rent dansk fænomen. Thomas Drustrup siger:

– Det er langt fra en naturlov, at en branche som vores skal miste jobs, men vores høje skattetryk og høje lønninger gør det desværre dyrt at ansætte nye folk her i Danmark. Vi ved, fra vores medlemmer, at det udgør deres største bremse for vækst. Derfor er det virkelig ærgerligt, at forhandlingerne om en skatteaftale gik i stå, for lavere skat på arbejde vil helt sikkert gøre det nemmere for os at skabe flere danske jobs.

En anden udfordring er mangel på arbejdskraft, siger Thomas Drustrup:

– Flere af vores virksomheder melder, at det er svært at få de ledige stillinger besat, og prognoserne peger desværre på, at det kun bliver værre. Det gør, at vi er nødt til at sige nej til ordrer, og derudover skaber det en usund kamp om virksomhedernes dygtige folk. Alle politiske initiativer, der kan understøtte, at flere uddanner sig i retning af arbejdsmarkedets behov, er derfor mere end velkomne. Det samme gælder alle initiativer, der kan gøre det mere attraktivt at deltage aktivt på arbejdsmarkedet og yde en ekstra indsats.

Analysen er udarbejdet i samarbejde med Dansk Industri.

Yderligere information:

Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien – Tlf.: 29494608 – Mail: td@plast.dk

Asbjørn Lindsø, kommunikationschef i Plastindustrien – Tlf.: 26893020 – Mail: al@plast.dk