Debat: Lad os fastholde flere produktionsjob

I dette debatindlæg i Jyllands-Posten skriver Thomas Drustrup (adm. direktør i Plastindustrien), at alle initiativer, der gør det mere attraktivt at deltage aktivt på arbejdsmarkedet og yde en ekstra indsats er meget velkomne. Det danske høje skattetryk gør det nemlig svært at fastholde danske produktionsjob.

Del:

Nedenstående debatindlæg af Thomas Drustrup (adm. direktør i Plastindustrien) er bragt i Jyllands-Posten den 14. februar:

Vi har i Plastindustrien – de danske plastvirksomheders brancheorganisation – netop lanceret en ny analyse af udviklingen i vores industri. Den viser, at vores branche er i markant fremgang. Omsætningen er steget med 26 pct. og eksporten med 50 pct. siden 2009.

I denne vækstperiode har vi dog samtidig mistet knap hvert femte job. Interessant nok viser analysen også, at beskæftigelsestendensen i resten af Europas plastvirksomheder er den modsatte. I samme periode, hvor vi har mistet hvert femte job, er der samlet blevet 4 pct. flere ansatte i europæisk plastindustri.

Så hvad er forklaringen? Vores virksomheder peger først og fremmest på Danmarks høje skattetryk og deraf følgende høje lønniveau.

Det er ganske enkelt markant dyrere at ansætte nye folk i Danmark end i landene omkring os. Det kræver et langt, sejt politisk træk at lave om på det, men det vil ubetinget betale sig tilbage i form af flere job. Også til dem, der ellers kan have svært ved at finde en plads på arbejdsmarkedet.

Mangel på arbejdskraft med de rigtige kompetencer er en anden del af forklaringen. Det nytter ikke, at vi er klar til at ansætte, hvis der ikke er nogen, der kan udfylde vores ledige job. Vores branche mangler særligt plastmagere og andre faglærte samt ingeniører.

Alle politiske initiativer, der kan understøtte, at flere uddanner sig i retning af arbejdsmarkedets behov, er derfor mere end velkomne.

Det samme gælder initiativer, der gør det mere attraktivt at deltage aktivt på arbejdsmarkedet og yde en ekstra indsats.